Fábián Móni személyi edző cikke: a motiváció 3 szakasza
2015. január 23. írta: Anita Bé

Fábián Móni személyi edző cikke: a motiváció 3 szakasza

moni.jpg

A motiváció három szakasza:

-ELLENÁLLÁS

Az első, 6-12 hétig tartó szakaszban számitanunk kell arra,hogy motivációnk viszonylag gyenge,ellenállásunk pedig erős.Ebben a fázisban a kitartásé a döntő szerep.Ezért mindig tartsuk be az edzések időpontját.Az edzésprogramnak viszonylag egyszerűnek kell lennie,de tartalmaznia kell némi kihívást is,hogy megmaradjon a motiváció.Ebben a szakaszban az ember gyakran felismer olyan dolgokat is,amelyeket a fittségi teszteknél nem vett észre.Ez bizonyos körülmények között a célkitűzések vagy a program újragondolásához vezethet.Még ha a változásnak nincsenek is látható jelei,a harmadik héten érezhető javulás áll be.A legtöbben arról számolnak be h jobban tudnak aludni.

-ÁTMENETI SZAKASZ

A második,kb.3-6 hónapig tartó szakaszban fel kell lépniük az első pozitív változásoknak a szervezetünkben.Ez ahhoz vezethet,h az újabb sikerek reményében túlzásba visszük az edzést.Ehelyett inkább arra törekedjünk hogy továbbra is minimális erőfeszités mellett maximális eredményeket érjünk el.Három hónap elteltével mérjük fel újra erőnlétünket,hogy az edzésprogramunkon a megváltozott eredményeinknek megfelelöen változtassunk.Ekkor már erőnlétünk és  egészségünk egyéb aspektusaival is eltudunk kezdeni foglalkozni.

-ÖNJUTALMAZÓ SZAKASZ

Ebbe a szakaszba akkor jutunk el,ha edzésmotivációnk már belülről fakad,és az edzés mindennapjaink állandó részévé vált.Időközben már hozzá is szoktunk egyik vagy másik edzésformához /súlyzós vagy aerob/,és a sportolás már a minden napi életünk rutinja lett,és elengedhetetlen része.A stagnálási fázisok és a megszokások elkerülése érdekében érdemes körülbelül 3 havonta variálni a programot.

Ez jó alkalom lehet arra is,hogy egy szakképzett edzővel konzultáljunk akivel az edzés munkát egyedivé,és testreszabottá tehetjük.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr627102547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása