Ezúttal Kató néni kalácsüzemében jártam, és Lilivel beszélgettem, ahonnan nagyon nehéz volt elszakadni - köszönhetően a csodás illatoknak, lelkes csapatnak, és precíz munkának, amellyel ott találkoztam.
Kató néni kürtőskalácsai 16 éve színesítik a magyarországi desszertpalettát - és immáron egy egész brand épült köré; hiszen a hagyományos mellé folyamatosan újragondolt kalácsokkal rukkolnak elő.
Ki is Kató néni? Egy lelkes szerencsi nagymama, aki sok-sok évvel ezelőtt egy kalácsfesztiválon beleszeretett a kürtősbe, és lelkesedésének köszönhetően egyből szert tett egy mentorra, aki megtanította neki a sütés csínját-bínját. Az évek során családi vállalkozássá és márkává nőtte ki magát; végig járva az összes szintet és ötletet, így hát összegyúrták (szó szerint) a hagyományost a mai trendekkel, és olyan újragondolt sütemények születtek belőle, amelyeknek aligha lehet ellenállni. Diétázóktól előre is elnézést kérek!
Fénykép forrása: Kató Néni Friss Kürtöskalácsának Facebook oldala
Idén nyáron megugrott a fagyival töltött kürtőskalács trendje, amelyekről megoszlanak a vélemények, de az instagramon kétség kívül jól mutatnak.
A nyár folyamán, a netet böngészve jópárszor szembe jöttek velem az alábbihoz hasonló képek, rendszerint azzal a kérdéssel, hogy mégis hol lehetne megkaparintani ezt az innovatív desszertcsodát.
Fénykép forrása: Kató Néni Friss Kürtöskalácsának Facebook oldala
Hát Katóéknál biztosan! Nagy figyelmességet fordítanak a fagyi minőségére is, és különböző módszereiknek köszönhetően nem ázik el kalácsunk (és ennek őszintén örülök).
Noha a fagyis kürtősnek nyáron van szezonja, addig sem hagynak minket finomságok nélkül - télen jöhet a belga fehér- és tejcsokimousse-al töltött kalács! S hogy fokozzuk az élvezeteket, kérhetünk rá aszalt gyümölcsöket, különböző szórásokat, és persze tejszínhabot is.
Az én kedvenc részem pedig a megosztó újítás: a sós kürtős. Vegán, mozzarellás pestos, cézár salátás - mindezt sajtos tölcsérben.. (leírni sem könnyű, nem csak olvasni!)
Katóék lassan a nagyobb rendezvényeken is feltűnnek, Budapesten és környékén, és egyedi tervezésű, esztétikus megjelenésű mobilházaikkal zárt körű eseményeken is lehetővé teszik, hogy elérhetőek legyenek finomságaik. Gyakorlatilag állandóan zajlik a “gyártás”, hiszen elősütött kalácsaikkal, megállás nélkül látják el az egyre bővülő partner köreik igényeit. A tölcsérek titkos családi recept alapján készülnek - keltetések és a háromféle méret kimérése után cukorba forgatva, gyönyörű, aranybarnára sülnek.
Katóék gondosan megtervezik előre a megjelenést, és visszaköszönnek a szép csomagolópapírban, esztétikus büfékocsikban, színekkel, és dekorációkkal. Kató néni mellett olykor párja is, Putyi bácsi sváb kemencés lángosa is feltűnik a színen. Ha mindez még nem lenne elég.
Találkozhatsz velük a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron, a téli esküvő kiállításon, és három állandó helyszínen. Oh.. és a szivárvány kürtőst említettem már? :)
Elérhetőség:
Követhettek bennünket Facebook oldalunkon :)