New York Cheesecake recept
2015. január 11. írta: Anita Bé

New York Cheesecake recept

A New York-i sajttorta hozzávalói:

2142609ecd899b6ae5eda744107f607c.jpg

A tésztához

  • 2 csésze (200 gr.) apróra zúzott graham, vanília- vagy háztartási keksz (törd a kekszet minél apróbbra egy konyhai robotgép segítségével)
  • ¼ csésze (50 gr.) fehér kristálycukor
  • ½ csésze (114 gr.) sótlan, felolvasztott vaj

A töltelékhez

  • 4 doboz sajtkrém (Philadelphia)
  • 1 csésze (200 gr.) fehér kristálycukor
  • 3 kiskanál (35 gr.) teljeskiőrlésű liszt
  • 5 szobahőmérsékletű tojás
  • 1/3 csésze (80 ml.) habtejszín
  • 1 kiskanál citromhéj
  • 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat

Az öntethez

  • 1 csésze (240 ml) tejföl (nem zsírszegény vagy zsírmentes)
  • 2 kiskanál (30 gr.) fehér kristálycukor
  • ½ teáskanál tiszta vanília-kivonat

A tészta elkészítése


Keverd össze a kekszet, a cukrot és az olvadt vajat egy közepes tálban. Egyenletesen nyomkodd oda a tepsi aljához és 2,5 cm magasságban a tepsi oldalához a morzsákat. Takard le és tedd a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.

A töltelék elkészítése


Helyezd az elektromos robotgép táljába a sajtkrémet, a cukrot és a lisztet. Közepes fokon verd fel, amíg egyenletes nem lesz (kb. 2 perc), majd kapard le a tál oldaláról, ha szükséges. Egyenként add hozzá a tojásokat és mindegyik adagolás után verd még 30 másodpercig. Kapard le a tál széléről a masszát. Add hozzá a habtejszínt, a citromhéjat, a vaníliakivonatot és addig keverd, amíg teljesen össze nem állnak. Vedd ki a tésztát a hűtőből, és öntsd bele a tölteléket. Tedd a sütőformát egy nagyobb tepsibe: önts hozzá vizet, hogy vízgőzben sülhessen meg a krém, majd tedd a sütőbe. (Amennyiben a víz elfogy, pótold! )

Süsd 15 percig, majd csökkentsd a sütő hőmérsékletét 120 Cº-ra és hagyd sülni még másfél óriáig, amíg meg nem keményszik, de a belsejének kicsit nedvesnek kell maradnia. Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra.

Ez idő alatt egy kisebb tálban keverd össze a tejfölt, a cukrot és a vaníliakivonatot. Öntsd rá a sajttortára, majd tedd vissza a sütőbe még 15 percre. Vedd ki a sütőből és egy késsel óvatosan lazítsd meg a tepsi oldalához ragadt tortát (megelőzheted a repedést).

Hagyd kihűlni, mielőtt lefeded folpackkal és beteszed a hűtőbe. A sajttorta akkor a legfinomabb, ha legalább egy napig mélyhűtve van.

Friss gyümölccsel vagy gyümölcsmártással tálald.

A recept egy 23 centiméter átmérőjű sajttorta készítéséhez elegendő.

A sajttorta fagyasztása


Helyezd a kihűlt süteményt egy tepsibe, majd tedd fedetlenül a mélyhűtőbe addig, amíg megszilárdul. Vedd ki, tekerd be alufóliával és tedd bele a hűtő táskába. Zárd le jól és tedd vissza a hűtőbe. Lefagyasztva akár hónapokig is eláll. A fedetlen sajttortát tedd éjszakára a hűtőbe, hogy felolvadjon.

A receptet az edenkert.hu oldalán találtam

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr627060763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2015.01.11. 12:12:06

Az a baj, hogy ebből a receptből a legfontosabb kimaradt: a sajttortának vízgőzben kell sülnie! Valószínűleg ezért van ott, hogy "Tedd a sütőformát egy nagyobb tepsibe, majd a sütőbe.", mert a nagyobb tepsibe meleg vizet kell önteni és sütés közben ezt folyamatosan pótolni kell. (Én amúgy nem így csinálom, hanem a sütő aljába rakok egy vízzel feltöltött tepsit)

Anita Bé 2015.01.11. 14:57:06

Köszönöm szépen Cat_the_cat, teljesen jogos az észrevételed! Máris módosítom az adatokat! :) További szép napot kívánok!
süti beállítások módosítása