A New York-i sajttorta hozzávalói:
A tésztához
- 2 csésze (200 gr.) apróra zúzott graham, vanília- vagy háztartási keksz (törd a kekszet minél apróbbra egy konyhai robotgép segítségével)
- ¼ csésze (50 gr.) fehér kristálycukor
- ½ csésze (114 gr.) sótlan, felolvasztott vaj
A töltelékhez
- 4 doboz sajtkrém (Philadelphia)
- 1 csésze (200 gr.) fehér kristálycukor
- 3 kiskanál (35 gr.) teljeskiőrlésű liszt
- 5 szobahőmérsékletű tojás
- 1/3 csésze (80 ml.) habtejszín
- 1 kiskanál citromhéj
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
Az öntethez
- 1 csésze (240 ml) tejföl (nem zsírszegény vagy zsírmentes)
- 2 kiskanál (30 gr.) fehér kristálycukor
- ½ teáskanál tiszta vanília-kivonat
A tészta elkészítése
Keverd össze a kekszet, a cukrot és az olvadt vajat egy közepes tálban. Egyenletesen nyomkodd oda a tepsi aljához és 2,5 cm magasságban a tepsi oldalához a morzsákat. Takard le és tedd a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.
A töltelék elkészítése
Helyezd az elektromos robotgép táljába a sajtkrémet, a cukrot és a lisztet. Közepes fokon verd fel, amíg egyenletes nem lesz (kb. 2 perc), majd kapard le a tál oldaláról, ha szükséges. Egyenként add hozzá a tojásokat és mindegyik adagolás után verd még 30 másodpercig. Kapard le a tál széléről a masszát. Add hozzá a habtejszínt, a citromhéjat, a vaníliakivonatot és addig keverd, amíg teljesen össze nem állnak. Vedd ki a tésztát a hűtőből, és öntsd bele a tölteléket. Tedd a sütőformát egy nagyobb tepsibe: önts hozzá vizet, hogy vízgőzben sülhessen meg a krém, majd tedd a sütőbe. (Amennyiben a víz elfogy, pótold! )
Süsd 15 percig, majd csökkentsd a sütő hőmérsékletét 120 Cº-ra és hagyd sülni még másfél óriáig, amíg meg nem keményszik, de a belsejének kicsit nedvesnek kell maradnia. Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra.
Ez idő alatt egy kisebb tálban keverd össze a tejfölt, a cukrot és a vaníliakivonatot. Öntsd rá a sajttortára, majd tedd vissza a sütőbe még 15 percre. Vedd ki a sütőből és egy késsel óvatosan lazítsd meg a tepsi oldalához ragadt tortát (megelőzheted a repedést).
Hagyd kihűlni, mielőtt lefeded folpackkal és beteszed a hűtőbe. A sajttorta akkor a legfinomabb, ha legalább egy napig mélyhűtve van.
Friss gyümölccsel vagy gyümölcsmártással tálald.
A recept egy 23 centiméter átmérőjű sajttorta készítéséhez elegendő.
A sajttorta fagyasztása
Helyezd a kihűlt süteményt egy tepsibe, majd tedd fedetlenül a mélyhűtőbe addig, amíg megszilárdul. Vedd ki, tekerd be alufóliával és tedd bele a hűtő táskába. Zárd le jól és tedd vissza a hűtőbe. Lefagyasztva akár hónapokig is eláll. A fedetlen sajttortát tedd éjszakára a hűtőbe, hogy felolvadjon.
A receptet az edenkert.hu oldalán találtam