Teszteltem: Yellow Brick Road Motivációs Naptár
2019. december 23. írta: Anita Bé

Teszteltem: Yellow Brick Road Motivációs Naptár

Az év vége közeledtével az egyik kedvenc programom, amikor kiválaszthatom a következő évi naptáramat. Számomra nagyon fontos, hogy a teendőimet rendszerezhessem és a kitűzött céljaimat nyomon követhessem, ráadásul az sem utolsó szempont, hogy ezt egy ízléses, különleges kialakítású füzetben tehessem meg. Így bukkantam rá a Yellow Brick Road motivációs naptárra, mely idei önismereti témájával különösen felkeltette kíváncsiságomat.

 image-1.jpeg

Az első Yellow Brick Road 2018-ban látta meg a napvilágot, a kezdeti lelkesedés pedig megadta a lendületet a folytatáshoz. A naptár megalkotója két hölgy, Deák Fruzsina és Török Lejla, akik hozzám hasonlóan mindig is szerették rendszerezni a dolgaikat, azonban nem preferálták a telefonos jegyzetelést. Úgy vélték, nincs olyan naptár a piacon, ami minden igényüket lefedi, így megalkották a saját kis szerelemprojektjüket. A kalendár nevét az Óz, a csodák csodája történet ihlette, amelyben Dorothynak a sárga köves utat kellett követnie, hogy elérhesse céljait.

 image.jpeg

A Yellow Brick Road Motivációs Naptár egy olyan eszköz, amely egyfajta lámpásként vezet minket végig a céljainkhoz vezető úton. Hiszen mindannyian tele vagyunk tervekkel, ám ha ezeket nem jegyezzük le és nem kezdjük el lebontani őket kisebb lépésekre, akkor a nagy részük idővel elveszik, elfeledkezünk róluk, vagy feladjuk őket. A Yellow Brick Road minden hét, majd minden hónap végén feltesz nekünk néhány kérdést azzal kapcsolatban, hogy hova jutottunk el, mit sikerült megvalósítani és mi tett minket boldoggá ebben az időszakban.

 

A naptár mint a pozitív pszichológia nagykövete

 

Mivel pszichológiát hallgatok, nem kerülhette el a figyelmemet, hogy a naptár nagyszerűen alkalmaz több pozitív pszichológiai módszert is: például az átkeretezést, mely egy olyan kognitív technika, ami megtanít minket az eseményeket több oldalról szemlélni. Találkozhatunk a naptárban ehhez kapcsolódóan olyan kérdésekkel, mint hogy „Éltél meg a héten kudarcot? Hozott-e ez mégis valami jót az életedbe?”.

 image-2.jpeg

A havi zárások alkalmával ismét kérdések segítik elmélyíteni az élményeinket, érzéseinket, illetve tudatosíthatjuk azt is, hogy mi az, amit sikerült elérnünk, és mi az, amin szeretnénk változtatni. Úgy gondolom, hogy ez a mai világban nagyon fontos, hiszen az emberek fokozott tempóban élik meg a hétköznapokat és sokkal kevésbé vagyunk önreflektívek, sokkal kevesebbszer tudatosítjuk, hogy milyen érzéseket éltünk meg az elmúlt napokban, hetekben. A pozitív történések és a sikereink felidézésével pedig megtaníthatjuk agyunkat pozitívan gondolkozni, hiszen csupán az élmények felidézésével ugyanúgy boldogsághormonok árasztják el a testünket, mint amikor átéljük azokat. Ráadásul hajlamosak vagyunk sok mindenről elfeledkezni, s míg a negatív pillanatok evolúciós hasznuk miatt jelentőségteljesebben megmaradnak bennünk, addig a pozitív érzelmeink elmélyítésében segítenünk kell. A Yellow Brick Road naptárnak fontos célja, hogy nyomon követhessük saját életünk történéseit, érzelmi változásait, és ezen keresztül ismerhessük meg önmagunkat még jobban.

 

Nem csak önmagunkkal, hanem a Földünkkel is tudatosan törődhetünk

 

Amikor Fruzsinával beszélgettem a naptárról, megkérdeztem tőle, hogy mi teszi a Yellow Brick Road-ot igazán egyedivé, hiszen annyi naptár van már jelenleg piacon. Erre azt válaszolta, hogy leginkább az, hogy ha a kalendárt használjuk, akkor nem csupán az öngondoskodás kerülhet az életünkben fókuszba, hanem a környezettel való törődés és kapcsolódás, illetve a társadalmi felelősségvállalás is. A naptár számos tippet ad nekünk arra, hogyan élhetünk környezettudatosabban, hogyan csökkenthetjük a saját ökológiai lábnyomunkat. A havi kihívások zöldebb életre nevelnek minket.

 

Emellett a grafikák, amikért Fruzsina felelős, nagyrészt kézzel készülnek és azután kerülnek digitalizálásra. Ez egy hosszadalmas és aprólékos munka, de pont ez az, amitől különlegesnek érezhetünk minden egyes oldalt. Az idei naptár a legszínesebb eddig, számos festmény és kézzel készült grafika teszi egyedivé.

 

Sokszínű felépítés, izgalmas kitöltendő oldalak

 

A napló rengeteg kitöltendő kis egységgel bír, a napi feladataink mellett vezethetünk listát az elolvasott könyveinkről, bakancslistát vagy ajándéklistát készíthetünk, tartalmaz önismereti kérdéseket felénk és a szeretteink felé, illetve kapunk útravalóul önbizalom erősítő gondolatokat is. Található benne holdnaptár, edzős naptár és menstruációs naptár is. A számos színes jegyzetoldal lehetőséget ad a gondolataink szárnyalásának. Mi több, az idei naptárnak több nagykövete is van (csak szemezgetve: Danyi István - időgazdálkodási tanácsadó, Kazimir Ágnes - pszichológus, Ördög Nóra - műsorvezető, Törköly Erika - énidő coach), akik egy-egy hónapot képviselve hasznos gondolatokkal látnak el minket.

 

Mennyi időt kell ahhoz belefektetnünk, hogy hatékonyak legyünk és elérje a célját a naplóhasználat? Fruzsina azt mondta nekem, hogy mindenkinél eljöhet egy holtpont, amikor elfáradunk, vagy ha már több napja nem tudtuk vezetni, akkor fel akarjuk adni. Ő azonban arra biztat minket, hogy ilyenkor se álljunk le, hiszen a heti, havi visszajelzők segítségével bármikor újra be tudunk kapcsolódni, illetve a szeptemberi summázó oldal is segít újonnan felvenni a fonalat.

 image-3.jpeg

Nekem összességében nagyon elnyerte a tetszésemet a naptár, leginkább azért, mert nagyon aprólékos és külön öröm számomra, hogy a pszichológia is megjelenik benne. Manapság, amikor rengeteg szerepben kell megfelelnünk és sokszor érezhetjük magunkat túlterheltnek, szükséges, hogy energiát fordítsunk az öngondoskodásra és arra, hogy rendben legyünk lelkileg. Ebben pedig nagy szerepe van annak, hogy a kitűzött céljaink felé haladjunk és hatékonynak éljük meg a mindennapokat. Én erre az útra 2020-ban a Yellow Brick Road Motivációs Naptárral indulok el, s azt kell mondjam, alig várom!

Elérhetőség:

https://www.facebook.com/yellowbrickroadmotivaciosnaptar/

 

Írta: Novák Dóra, Kikapcsolódok blog

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr9215363564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása