Nincs is jobb annál, mint amikor a hideg időben esténként bekuckózunk egy puha takaróval és egy finom gőzölgő itallal a kanapéra és megnézünk egy jó kis filmet, vagy olvasunk egy könyvet, amelyben elmerülhetünk. A dánok például gyakran tesznek így, az életérzésük, a ”hygge” is az öngondoskodás és a minőségi idő eltöltéséről szól, amihez az ünnepi hangulatot idéző forró italok elmaradhatatlan kellékek. Cikkünkben 5 egyszerűen elkészíthető italreceptet hoztunk nektek.
Az örök klasszikus - Pumpkin Spice Latte
Hozzávalók:
- Pumpkin Pie fűszer (recept lejjebb)
- 1 eszpresszó
- 1 ek. sült sütőtök
- 2 dl forró tej
- tejszínhab
- fahéj
- cukor/xilit/agávé szirup
Saját készítésű Pumpkin Pie fűszer: 3 gramm fahéj, 2 gramm szerecsendió, 2 gramm őrölt gyömbér, 1,5 gramm őrölt szegfűszeg, 1,5 gramm őrölt szegfűbors (több adagra elég, egy üvegben érdemes eltárolni).
Elkészítés: Robotgéppel összepürésítjük a tejet a sült sütőtökkel, míg az teljesen folyékony halmazállapotú lesz, majd hozzáadunk egy teáskanál Pumpkin Pie keveréket. A tűzhelyen kevergetve összeforraljuk az ízeket, egy bögrébe beleöntjük az elkészített eszpresszót, rá a keveréket, majd ízlés szerint tejszínhabbal, fahéjjal díszítjük.
A karácsonyi vásárokat idéző - Forralt bor
Hozzávalók 2 személyre:
- fél üveg vörösbor
- 1,5 dl víz
- 1,5 evőkanál cukor
- fél evőkanál szegfűszeg
- fél teáskanál gyömbér
- fél rúd fahéj
- fél narancs
Elkészítés: Minél jobb minőségű bort választunk, annál finomabb lesz a végeredmény. Öntsük a bort egy lábasba, adjunk hozzá vizet, majd lassú tűzön kezdjük el kevergetni. Tegyünk hozzá cukrot, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és karikázzuk bele a narancsot. Mielőtt elkezdene lobogni, vegyük le a tűzről, különben elmegy az alkoholtartalma és sokat veszít az aromájából. Kicsit hagyjuk állni, vegyük ki belőle a fűszereket, majd melegen töltsük bögrékbe.
Ha meguntuk a forró csokit - Forró vanília
Hozzávalók 2 adaghoz:
Vaníliakrém:
- 1 dl habtejszín
- 3 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél evőkanál finomliszt
A díszítéshez:
- 8 ek tejszínhab
- 100 ml karamellöntet
Elkészítés:
A tejszínt 2 dl tejjel felforraljuk, majd félretesszük. A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet. Hozzáöntjük a tejszínes tejhez, és lassú tűzön folyamatosan keverve összemelegítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódhat! Pohárba öntjük, majd tejszínhabbal és a karamellszósszal díszítjük.
Klasszikus felturbózva – Mogyoróvajas forró csoki
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 evőkanál cukor (25 g)
- 1 evőkanál kakaópor (7 g)
- 1 evőkanál víz
- 1 csésze tej
- 1 púpos evőkanál földimogyoróvaj
Elkészítés: Egy kisebb lábasban keverjük össze a cukrot, a kakaóport és a vizet. Közepes lángon addig melegítsük és kevergessük, amíg a cukor és a kakaópor fel nem olvad. Ezután adjuk hozzá a tejet és a mogyoróvajat, és kevergessük, míg a mogyoróvaj is felolvad. Még melegen öntsük bögrébe és ízlés szerint tálaljuk tejszínhabbal és mogyoróvajas öntettel.
Akár a Starbucksban – Mézeskalács latte
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 bögre tej
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- egy csipet őrölt szerecsendió
- egy csipet őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál barna cukor
- egy csésze frissen főzött eszpresszó
- tejszínhab
Elkészítés: Melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a cukrot, egészen addig, amíg a fűszerek és a cukor fel nem oldódik keverés közben. Ezután vegyük le a tűzről és keverjük hozzá az eszpresszót, majd díszítsük tejszínhabbal, fehér csokival.
Írta: Novák Dóra, Kikapcsolódok blog
Fényképek forrása: 123rf.com