5 forró ital recept, ami garantáltan ünnepi hangulatba hoz
2019. november 25. írta: Anita Bé

5 forró ital recept, ami garantáltan ünnepi hangulatba hoz

Nincs is jobb annál, mint amikor a hideg időben esténként bekuckózunk egy puha takaróval és egy finom gőzölgő itallal a kanapéra és megnézünk egy jó kis filmet, vagy olvasunk egy könyvet, amelyben elmerülhetünk. A dánok például gyakran tesznek így, az életérzésük, a ”hygge” is az öngondoskodás és a minőségi idő eltöltéséről szól, amihez az ünnepi hangulatot idéző forró italok elmaradhatatlan kellékek. Cikkünkben 5 egyszerűen elkészíthető italreceptet hoztunk nektek.

csoki.jpg

 

Az örök klasszikus - Pumpkin Spice Latte

Hozzávalók:

  • Pumpkin Pie fűszer (recept lejjebb)
  • 1 eszpresszó
  • 1 ek. sült sütőtök
  • 2 dl forró tej
  • tejszínhab
  • fahéj
  • cukor/xilit/agávé szirup

Saját készítésű Pumpkin Pie fűszer: 3 gramm fahéj, 2 gramm szerecsendió, 2 gramm őrölt gyömbér, 1,5 gramm őrölt szegfűszeg, 1,5 gramm őrölt szegfűbors (több adagra elég, egy üvegben érdemes eltárolni).

Elkészítés: Robotgéppel összepürésítjük a tejet a sült sütőtökkel, míg az teljesen folyékony halmazállapotú lesz, majd hozzáadunk egy teáskanál Pumpkin Pie keveréket. A tűzhelyen kevergetve összeforraljuk az ízeket, egy bögrébe beleöntjük az elkészített eszpresszót, rá a keveréket, majd ízlés szerint tejszínhabbal, fahéjjal díszítjük.

A karácsonyi vásárokat idéző - Forralt bor

forralt_bor.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • fél üveg vörösbor
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 evőkanál cukor
  • fél evőkanál szegfűszeg
  • fél teáskanál gyömbér
  • fél rúd fahéj
  • fél narancs

 

Elkészítés: Minél jobb minőségű bort választunk, annál finomabb lesz a végeredmény. Öntsük a bort egy lábasba, adjunk hozzá vizet, majd lassú tűzön kezdjük el kevergetni. Tegyünk hozzá cukrot, fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és karikázzuk bele a narancsot. Mielőtt elkezdene lobogni, vegyük le a tűzről, különben elmegy az alkoholtartalma és sokat veszít az aromájából. Kicsit hagyjuk állni, vegyük ki belőle a fűszereket, majd melegen töltsük bögrékbe.

 

Ha meguntuk a forró csokit - Forró vanília

 hot_vanilia.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz:

Vaníliakrém:

  • 1 dl habtejszín
  • 3 dl tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél evőkanál finomliszt

A díszítéshez:

  • 8 ek tejszínhab
  • 100 ml karamellöntet

Elkészítés:

A tejszínt 2 dl tejjel felforraljuk, majd félretesszük. A tojássárgáját kikeverjük a vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 1 dl tejet. Hozzáöntjük a tejszínes tejhez, és lassú tűzön folyamatosan keverve összemelegítjük. Ne forraljuk, mert a tojássárgája kicsapódhat! Pohárba öntjük, majd tejszínhabbal és a karamellszósszal díszítjük.

 

Klasszikus felturbózva – Mogyoróvajas forró csoki

 peanut_butter_hot_chocolate.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 evőkanál cukor (25 g)
  • 1 evőkanál kakaópor (7 g)
  • 1 evőkanál víz
  • 1 csésze tej
  • 1 púpos evőkanál földimogyoróvaj

Elkészítés: Egy kisebb lábasban keverjük össze a cukrot, a kakaóport és a vizet. Közepes lángon addig melegítsük és kevergessük, amíg a cukor és a kakaópor fel nem olvad. Ezután adjuk hozzá a tejet és a mogyoróvajat, és kevergessük, míg a mogyoróvaj is felolvad. Még melegen öntsük bögrébe és ízlés szerint tálaljuk tejszínhabbal és mogyoróvajas öntettel.

 

Akár a Starbucksban – Mézeskalács latte

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 bögre tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál barna cukor
  • egy csésze frissen főzött eszpresszó
  • tejszínhab

 

Elkészítés: Melegítsük fel a tejet, adjuk hozzá a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a cukrot, egészen addig, amíg a fűszerek és a cukor fel nem oldódik keverés közben. Ezután vegyük le a tűzről és keverjük hozzá az eszpresszót, majd díszítsük tejszínhabbal, fehér csokival.

 

Írta: Novák Dóra, Kikapcsolódok blog

Fényképek forrása: 123rf.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr1815323744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása