Teszteltem: kecskesajt készítő workshop a Kecskevilágban
2019. június 03. írta: Anita Bé

Teszteltem: kecskesajt készítő workshop a Kecskevilágban

Általános iskolás korom egyik nyarán Görögországban jártam, ahol az olajfák erdeje mellett a kecskékkel és azok sajtjával is megismerkedtem; akkor egy olyan ízt tapasztaltam, ami hosszú időre helyet foglalt az ízemlékkönyvemben.

 

 _dsc0115.JPG

 

Csodás zöld mezők, friss bodza illat, délutáni napsütés; a törökbálinti Idamajorhoz érkezünk. Kék sparhelt mellől lépünk az udvarra, ahol a Kecskevilág Anitája fogad minket. Szörpözünk, beszélgetünk, napozunk, megismerkedünk a workshop társainkkal és belépünk a kecskeség közösségi terébe.

 

_dsc0049_1.JPG

 

 

Anita 11 évvel ezelőtt vásárolt 4 kecskét - azonnal beleszeretett a kecskézésbe – jelenleg közel 70 kecskés családja van. Kecsketejet, sajtot, joghurtot, burrata-t, ordakrémet és szappant készít; szenvedélyesen kutatja, tanulja a lehetőségeket. Kecskéi a legelőn táplálkoznak, azt eszik, ami ízlik nekik; mosollyal tölt el, hogy egy-egy azonos fajtájú növény leveléért képesek az egész legelőt bejárni. Nem okoz gondot a rózsa tövise sem, bizonyos időszakokban rózsa ízű a sajt.

 

_dsc0083.JPG

 

A lábasokhoz lépünk, 40 celsius-os, reggeli fejésű kecsketej fogad minket. Anita az állati és növényi oltóenzimekről beszél nekünk, amik a tejből sajtot varázsolnak. A Kecskevilág sajtjai borjúgyomor enzimmel készülnek; a természetes, állati eredetű oltóenzim hatásával pontosan lehet számolni és az íz is biztos. Megillatozzuk az üvegcsében tartott oltófolyadékot, majd Anita pár cseppel felkészíti a kecsketejet, hogy 40 perc múlva alkothassunk. Oltóenzimmel a friss kecsketejből otthon is elkészíthetjük sajtunkat.

 

_dsc0089.JPG

 

Anita mesél nekünk az „első” kecskesajtról, ami egy állatgyomorból készült kulacsban készült. Megtudjuk, hogy a kecsketej az ember számára könnyen emészthető állati tejtermék; hogy a kecskék mindegyikét a magyar hatóság ellenőrzi; hogy az állati tejintolerancia a földrajzi elhelyezkedés függvényében változik (megfelelő hűtés hiányában ugyanis a lakosság nagy része nem is találkozhatott az állati tejjel).

 

Visszasétálunk a fazekakhoz.

Kecske tejsavót poharazunk, amely ízes „mezős” és frissítő táplálék.

 

Egy hatalmas habverővel, egyenként próbáljuk ki a sajtkész tej „tördelését”, hogy a megfelelő méretre dolgozzuk az alapot. Egyenként kézhez kapjuk a tömörítőpoharunkat. A feladat, hogy „kis cicát simogató” – módon, a középső ujjperceinkkel formáljuk sajtunkat. Ritmusosan forgatom a tömörítő tálamat, a felesleges és szinte víztiszta savó alul folyik ki. Anita egyenként ellenőrzi a munkánk végeredményét, amit aztán ideiglenesen zacskózunk, hogy másnap délután otthon még az utolsó lépésként sós vízben fürdessük sajtunkat, mielőtt elfogyasztjuk.

 

_dsc0102.JPG

 

Körülöttünk színes szódásüvegek, demizsonok, zsírosbödönök, fa kádak és különböző kikészítő eszközök, a kedvencem a „harang”, amely egy a disznó előkészítéséhez használt fém kúp praktikusság.

 

_dsc0112.JPG

 

A közösségi helyiséget a leves- és hús illata teríti, Anita férje a vacsoránkat készíti.

 

Pár hetes malacokat, kacsákat, kopasznyakú csirkéket látogatunk meg, míg végül a kecskékhez jutunk. Megismerjük Sátánt – a hím főkecskét és személyes kedvencemet Vödröt, a fehér kecskét. Abszolút érvényesül a „jobbra tarts!” – szabály, a kecskék között sétálgatunk, simogatjuk őket; a szarv, szakáll és bőrcsengettyű olyan külső jegy náluk, mint nálunk embereknél a szemszín.

Az esti fejésbe is betekintést nyerünk.

 

Kellemes éhséggel és kíváncsisággal sétálunk vissza a házhoz.

 

Mini bográcsban magunkhoz vesszük a kecskesajt golyóval tűzdelt paradicsomlevest és a  gidaragu főzetet.

 

_dsc0223.JPG

 

A paradicsomleves sűrű, füstös ízű, zöldfűszer illatú; a kecskesajt golyó friss és a paradicsomleves füstös ízét trónusra emeli.

 

A gidaleves gyöngyöző, sárgarépával, gombával és zöldségekkel telített; életem első gidahúsát kóstolom – lenyűgözően omlós, ízes, szaftos, komplett; tetszik, hogy nincs benne rántás, egyszerűen minden egyes összetevő a falat ízlelése után az idő múlásával mutatja meg magát. Meglátom a szárított paprikát, egyet a gidatálamba török.

 

Fő fogásként zöldséges, fűszeres gidaragut eszünk friss kapros, krémsajtos csuszával. A hús puha, ízét ciklusokban jeleníti meg; a szósz könnyed ruházat, sárga cukkínivel, barna gombával, sárgarépával, tökmaggal és balzsamecettel. A csusza kellően szaftos ahhoz, hogy ne szívja el a hús sajátját, kaprossága mérsékelt és beteljesíti a krémsajt természetes ízét.

 

_dsc0235.JPG

 

Anitával és férjével arról beszélgetünk, hogy milyen kecskeételeket készítenek.

 

Grillezett kecskesajtkorongot kóstolok paradicsomos, uborkás salátával. A grillezett kéreg roppan, szaftossága ínycsiklandozó, enyhe csikorgással táncolnak számban a falatok. A várttal ellentétben nem érzek zavaró sósságot, mindössze Az ízt. A saláta tele illatos paradicsommal, friss és színes.

 

Szemem egy tepsit szúr ki. Igen; ez a desszertünk - orda sajtkocka eperlekvárral – kínálója. Kekszes alap, krémes sajtfeltét, az eperlekvár pedig odorál. Ez a hármas olyan ízt nyújt, amit én személyesen még nem tapasztaltam. Füstös, krémes, édes, gyümölcscsípte egyben; lenyűgöző.

 

Zacskómasnis elősajtunkkal köszönünk el a Kecskevilág portájától.

 

A Kecskevilágot ajánlom azoknak, akik kedvelik az állati közelséget, a természet illatát; szeretnek kézzel ételt készíteni, az összetevőket a lehető legtöbb állapotban megkóstolni, informálódni a sajátkezű és természetes ételek készítéséről; gyerkőcöknek, akik vágynak a kecskesimogatásra és az ősi ételkészítés közösségére.

 

 

Kellemes KECSKEérzékelést kívánok!

 

Elérhetőségek:

 

 

http://www.kecskevilag.hu/

 

 

https://www.facebook.com/Kecskevilag/

 

Írta: Sas Gabriella, fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagram oldalunkon!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr8914876960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása