Az Inkák Aranya kiállításon jártunk
2019. április 07. írta: csabazsee

Az Inkák Aranya kiállításon jártunk

Budapest belvárosi Komplexében A Világ Múimái Kiállítás után most egy újabb kuriózumot csodálhat meg a nagyközönség. A JVS Group Magyarország ugyanis ezúttal egy letűnt civilizáció tárgyait hozta el hazánkba, az inkák aranykincseiből szervezett interaktív tárlatot.

20190312_183803_masolata.jpg

Az ünnepélyes megnyitóra március 12-én került sor, melyen jómagam is részt vehettem. A kiállítást Kulcsár Edina és Azurák Csaba, illetve a JVS Group képviselői nyitották meg. Különleges produkciókkal  és állófogadással is készültek a szervezők, így könnyen dél-amerikai hangulatba került az ember.

20190312_181135.jpg

Miután átvágták az aranyszínű szalagot, bebocsájtást nyerhettünk a milliárdokat érő kincsek tárlatára. A látogatók több, mint 100 féltve őrzött ékszert, textilt, kultikus és vallási tárgyat csodálhatnak meg a 2500 négyzetméteres területen. Egy- egy kiállított tárgy értéke akár meghaladhatja a 100 millió forintot is. Különleges bánásmódot igényelnek ezek a nem mindennapi tárgyak, a meghatározott páratartalom és hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy ne rongálódjanak a kincsek. Speciális kesztyű segítségével nyúlhatnak csak a szakemberek egyes darabokhoz, mivel néhány tárgy  akár a 2600 évnél is régebbi lehet. Az arany- és ezüst leleteket a perui Mujica Gallo Alapítványtól, míg a nagyrészt kerámiákból és textil leletekből álló gyűjteményt a nagykanizsai Thúry György Múzeumtól és a Szegedi Tudományegyetemtől kapta kölcsön a Komplex. Számomra nagyon szimpatikus volt, hogy kronologikusan mutatták be ennek a csodás és rejtélyes népnek a történtet. A műalkotások személetesen mutatják be az európai hódítók érkezése előtti virágzó inka kultúrát, egészen az aranylázig.

20190312_193649.jpg

Az inkák lenyűgöző épületeket és tárgyakat hagytak maguk után, melyek nem csak az egykori spanyol hódítókat ejtették ámulatba, a ma embere számára éppoly izgalmasak és rejtélyesek azok a tárgyak és épületek melyek fennmaradtak. Ezek között a tárgyak között sétálgatva az ember óhatatlanul elgondolkodik, vajon kik tarthatták kezükben a korsókat, kik viselhették a szebbnél szebb ékszereket és textíliákat. Furcsa belegondolni, hogy ez a kultúra évezredeken át úgy formálódott, hogy szinte mindentől és mindenkitől el volt zárva. Az inkák például nem ismerték a kereket, és nem ismerték az írásbeliséget, mégis olyan birodalmat tudtak működtetni, mely több ezer kilométeren keresztül húzódott. E nép tagjai úgy hitték, ők a Nap gyermekei, Inti a Nap és az Inka Birodalom őse volt. Az arany pont ezért, nagyon fontos szerepet töltött be az életükben, mivel a Földön a Nap csillogását az arany jelképezte. Ebből kifolyólag az inkák az aranyművesség mesterei voltak, sírjaikban például gyakran helyeztek el kis arany szobrokat. Sajnos a spanyol hódítók a legtöbb ékszert és tárgyat beolvasztották, ám ez a kiállítás alkalmat ad arra, hogy a megmaradt aprólékosan megformált kincseket megtekinthessük.

20190312_195406_masolata.jpg

Érdekes, hogy a kiállított ékszerek bármelyikét ma is szívesen viselné az ember, ilyenkor még közelebbinek érezhetjük az évezredekkel ezelőtt élő embertársainkat. Hiába ér minket megannyi impulzus a mindennapjainkban, ezek fölött a tárgyak fölött hosszú perceket lehet eltölteni. Számomra különösen érdekesek voltak az állatokat, vagy az emberi testrészeket utánzó egy-egy kidolgozott műtárgy. A szívemhez pedig leginkább a fennmaradt több ezer éves textíliák álltak, melyek ma is csodás színekben pompáznak.

20190312_201024_masolata_1.jpg

A kerámia leletekből többet láthatunk a kiállításon, ám ez senkinek ne vegye el a kedvét, mivel ezek a tárgyak is lenyűgözőek és az arany leletekből sincs hiány. A kiállítást minden korosztálynak ajánlom, mivel kicsik és nagyok is egyaránt élvezni fogják. A szervezők több táblát is elhelyeztek a falakon, melyek érdekességeket osztanak meg az inkákról, így nem csak tárgykultúrájukat ismerhetjük meg, hanem bővebb ismeretekkel térünk haza.

20190312_192125.jpg

 

Elérhetőségek:

https://www.azinkakaranya.hu/

https://www.facebook.com/azinkakaranya

https://www.instagram.com/azinkakaranya/

Írta, és fényképezte: Fruzsi Szimeonov, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagram oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr1314744269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása