Teszteltem: A Mokume – ékszerek magyar mesterénél jártunk
2019. április 06. írta: csabazsee

Teszteltem: A Mokume – ékszerek magyar mesterénél jártunk

Régóta figyelem a magyar ékszerkészítők kreálmányait, jelenlétét és kulturális hatásait.

A japán mokume gane technika egy több száz éves eljárás, amellyel különböző fémet rétegeznek majd az így kapott tömböt alakítják tovább.

_dsc0050.JPG

Márciusunk egy kissé szeles délutánján érkeztünk meg Budapesten a Práter Ötvösbe (Budapesti Komplex SzC Kézművesipari Szakgimnáziuma, ötvös szak), ahol Bajcsi-Nagy Balázzsal beszélgettünk a mokume ékszerekről.

_dsc0009.JPG

Balázs levezetett minket a tanműhelybe, ahová bő egy óra múlva ötvös tanulók érkeztek. Helyet foglaltunk, figyelmünk lassan a különleges eszközökre, gépekre fordult és az asztalon kiállított ékszerekre...

Elsőre a gyűrűk felé pilláztam; több színben hullámzó, körgyűrűző vonalak; klasszikus, rusztikus és indusztriál – funkcionáló formák; ujjon lajhár; kacsa födte tó-részlet; körtóban forgó krokodil; nyuszipuszi; minták, amik olyanok, mintha festették volna őket...

_dsc0012.JPG

Gabriella: Miért választottad a Mokume technikát?

Balázs: A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, egy tantárgy kapcsán hallottam a Mokume technikáról. Annyira megtetszett, hogy komolyan kísérletezni kezdtem vele.

Megfelelően részletező szakirodalom híján az évek során több, mint 2 kiló ezüst volt a „játékszerem”, hogy a sarkalatos pontokon átsegítsék kezeim alakuló rutinját.

Mára az vált fontossá számomra, hogy tudjam a mokumét az ékszer ékköveként kiemelni és egy adott mintát mokume nyelvre fordítani – ha kell, külön szerszámot készítek a munkához.

_dsc0076.JPGGabriella: Hogy készül a mokume ékszer?

Balázs: A mokuménál a 0,5 mm-nél is vékonyabb rétegek síkba csiszolása után egy speciális összeolvasztással válik a sok réteg egy tömbbé, amelyet csavarással, kovácsolással, marással, hajlítással, kifordítással dolgozok tovább.

A klasszikus nemesfém felhasználáshoz képest, még nagyobb pontosságot igényel az anyagvastagság kalkuláció.

_dsc0028.JPGGabriella: Mitől különleges ez a módszer?

Balázs: A rétegek összedolgozásával egy olyan tömb alakul ki, amely az ékszer formája mellett a minták megjelenítésének is egy különleges lehetőségét biztosítja. Ezzel az eszköztárral tudok kísérletezni, hol tűnik el a 2D és a 3D határa. Végül is a sík felületen megjelenő rajzolatok 3D-ben kialakított minták 2 dimenziós leképezései.

A mintázat nem kopik, hiszen azt maga a textúra adja.

_dsc0013.JPG 

Miközben kezeim között fogom a gyűrűket, medálokat és fülbevalókat, Balázs arról mesél, hogy jutott az ötvös szakmához és, hogy lett annak elhivatott művelője.

Fazekasnak tanult, azonban a technológiában túl sok bizonytalanságot látott az anyagok viselkedésével kapcsolatban; így a szobrászatot választotta – azonban a felvételi alkalmával lehetősége adódott az ötvösség világába lépni, belépett.

A szobrászattal összefüggő figuralitás szeretetét ékszerei közül sok tükrözi.

_dsc0073.JPG 

Gabriella: Milyen kívánságokkal keresnek fel?

Balázs: Leggyakrabban eljegyzési és házassági gyűrű készítésével; készítettem már a Pár kedvenc motor gumiabroncs mintája alapján mokume gyűrű párt; klasszikus és rusztikus felületű agancs gyűrű párt ahhol a két gyűrű kapcsolódási pontját a 2D és 3D adja ki; bármi ötlet is merül fel azon dolgozom, hogy azt adott célra a leg megfelelőbb legyen.

_dsc0036.JPG 

Gabriella: Hogy lesz egy elképzelésből/álomból mokume ékszer a kezeid között?

Balázs: Számomra nagyon fontos, hogy a tervezésnek mindig legyen célja, hiszen felelősségünk van a tárgykultúrával szemben.

A tervezést továbbá a szín, a ritmus és a forma határozzák meg.

_dsc0044.JPG

Minden ékszert hosszútávra tervezek, ennek megfelelően a megrendeléseimet nemesfémekből készítem, a megfelelő anyagvastagsággal.

A nem csupán nemesfém ékszereket ezüst belsővel látom el. Fontos számomra, és mindig igyekszem hangsúlyozni, hogy a hosszútávra, illetve gyakori viselésre szánt ékszerek anti-allergének legyenek. A nemesfém ékszerekhez gyakran használok palládium ötvözetet. A palládium egy platinafém.

A gyűrűk méretén az elkészítésük után is tudok állítani.

A figurális ékszerek mesterdarabjait, kézzel faragom ki. Használok gépi technológiát is, de csak akkor amikor az tényleg indokolt.

_dsc0079.JPGGabriella: Mi hat rád a leginkább?

Balázs: A természetben semmi sem véletlen, a sallang elkopik, ami fontos, az felerősödik. Ezt a szemléletet igyekszem felhasználni a tervezésnél és a készítésnél is. Akár csak az életben, szeretem, ha az ékszerekben is van egy kis humor. Bármi lehet hatással rám; egy saját kérdés-válasz rendszert teremtettem magamnak, amellyel eldöntöm, hogy valósítom meg az impressziót.

Csodás megérinteni a könnyed mintát mutató selymes nemesfém gyűrűket, medálokat, fülbevalókat; érezni a figuralitás gördülő dinamikáját; a rétegek vonulását. A kráteres Hold gyűrűt választom. A méretet Balázs ujjamra pontosítja, felhúzom és érzem a belső simulást, kívül pedig a kráterek negatívba fordulnak. A felület csillogó és árnyékolt egyben, kényelmesen lekerekített.
_dsc0008.jpgGabriella: Mit jelent számodra az ötvösség?

Balázs: Nagyon sokat köszönhetek az ötvös szakmának; imádom csinálni.

Olyannyira, hogy a Práter Ötvösben a jövő ötvösgenerációjának képzésében veszek részt. Az „Ötvös kerekasztal” és a Nemesfémesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete szervezésével az ötvös piac fellendítésén munkálkodunk.

A Mokume ékszereket azoknak ajánlom, akik szeretik, ha egy ékszer anyagában is különleges; szeretik, ha gondolatuk ékszerré válhat; akik az eljegyzésüket és a házasságukat a karikagyűrű egy különálló és izgalmas formájával képzelik el, ami hosszútávon is időtálló; akik több dimenziós ékszerélményre vágynak.

Kellemes ÉKSZERelést!

 

Elérhetőségek:

https://www.mokume.hu/

https://www.bajcsinagy.com/

https://www.facebook.com/mokume.hu/

https://www.facebook.com/Bajcsinagy/

https://www.facebook.com/PraterOtvos/

Írta: Sas Gabriella, fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagram oldalunkon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr2014743161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása