A belváros szívében az Andrássy úton megnyílt egy új specialty kávézó, melybe öröm betérni, hiszen a tágas, világos tér, a minimalista design kellemes hangulatot áraszt magából. Legyen szó a napindító kávéról, egy vegán reggeliről, vagy ebédről, egy tanulós délutánról vagy egy meetingről, a Flow minden igényt kielégít.
A különlegesség és az igényesség a kávékban is megnyilvánul. A kávékínálatban előnyben részesítik a minőséget, így biztosak lehetünk abban, hogy ha valamit megkóstolunk, akkor nem fogunk csalódni.
A kávézó arról kapta a nevét, hogy csak a legkiválóbb alapanyagokból gondosan válogatott és pörkölt kávét fogyaszthassuk, elmerülve a pillanatban. A flow élmény nem csak a kávé fogyasztására, hanem a készítésére is kiterjed. A minőségről két különleges kávégép és őrlő gondoskodik, hogy a pörkölés során ne vesszen el a kávé gyümölcsös jellege. A kávézó ars poetica-jához még hozzátartozik, hogy a kávé minden hozzáadott ízesítés nélkül mutatja meg a legtöbbet, így ízlelhetjük meg igazi aromáját, komplex ízeit. Ha mégis ízesítésre vágyunk, akkor azt külön kell jelezni. A tejes italokat zabtejjel készítik, amely harmonikusan képes kiegészíteni a kávé ízét. A bisztróban található ételek is állati eredetű anyagok felhasználása nélkül készülnek, így vegán fogásokból válogathatunk, melyeket számos kultúra konyhája inspirált.
A kávézó nem messze az Oktogontól található, s mindig is azt volt a terv a helységgel, hogy itt egy kávézó kap majd helyet. Mindig található a kínálatban vendég kávé, ezen kívül állandó jelleggel vannak a kínálatban Casino Mocca által pörkölt kávék: szimpla vagy dupla presszó, zabtejes változat és filterkávé. A Casino Mocca kávéit szemes változatban pedig akár haza is vihetjük. A célközönség nagyon változatos, járnak ide tanulni, tárgyalni, de már esküvőt is tartottak itt. Mi több, hamarosan még barista oktatás is kezdetét veszi a Flow Cafeban.
Ahhoz, hogy egy kávét specialty-nek nevezhessünk többek között, szükség van a kávé megfelelő ültetésére és nevelésére, szüretére, de emellett a talajösszetétel és a klíma is nagyban meghatározza az egyedi termőterületre jellemző aromát és ízvilágot. A szüretnek akkor kell elkezdődnie, amikor a kávébab eléri megfelelő érettségét, ám nem szabad túlérettnek lennie. Mindehhez megfelelő szakértelem, odafigyelés szükséges. Ezután a szállításnak minél előbb meg kell történnie a feldolgozó üzembe, a babszemeknek nem szabad sérülniük. A szárítás után dől el, hogy milyen minőségű kávét kaptunk végül. A specialty kávét sokkal szigorúbban válogatják, semmiképp nem kerülhetnek bele hibás babszemek. A kávékat több szempont alapján válogatják, és hibapontokat osztanak ki. Léteznek elsődleges és másodlagos hibák, például a repedések a kávébabon. A specialty kávénál 300 grammban maximum 5 hibapont engedhető meg, így igen szigorú feltételeknek kell megfelelni addig, amíg a csészénkbe kerülnek. A tárolás során a kávénak ideális hőmérsékletet kell biztosítani és védeni kell a párától. A pörkölés során a cél, hogy a kávéban rejlő, egyedi aroma a lehető legjobban érvényesüljön, azaz a pörkölésnek illeszkednie kell a kávé típusához. Eszerint határozzák meg a pörkölés intenzitását és időtartamát. Mint a legtöbb kávézóban a specialty kávék esetében az őrlés nem sokkal a fogyasztás előtt történik. Fontos továbbá a víz minősége, hiszen ebből van a legtöbb a kávénkban. A Flow maga állítja elő egy speciális berendezés segítségével a kávékhoz használt vizet.. A specialty kávét tehát úgy lehetne jellemezni, mint amiben a maximalizmus, aprólékosság, odafigyelés találkozik. Ahhoz hogy egy kávé hivatalosan megszerezze a specialty minősítést erre szakosodott hivatalos értékelőknek (Q Graderek) 100 pontból legalább 80-at kell adniuk.
Mi látogatásunk alkalmával megkóstoltunk egy különleges filterkávét, melynek aromája, egyedi és komplex ízvilága tökéletesen érződött mindenféle ízesítés nélkül. Ezenkívül egy zabtejjel készült kávét is kipróbáltunk, melynek kellemes, selymes íze hozzájárult egy szuper napkezdéshez. A bisztróban megtalálhatók különféle péksütemények és tortaszeletek is, mi azonban egy vegán reggelit választottunk: vegán palacsintát, mely humusszal és különféle zöldségekkel volt tálalva, illetve egy – már látványra is gyönyörű és zamatos – Acai tálat. Mindkét reggeli bőséges és laktató volt, a természetes alapanyagokból készített fogásokat jólesően fogyasztottuk. A tágas tér, a beszűrődő napfény, és a polgári hangulatú trében találkozó klasszikus és egyben modern hangulat nagyszerűen kiegészítette az élményt.
A minimalista design nem csak a berendezésben, hanem a tálalásban és a kínálatban is megmutatkozik. A felszolgált ételek és italok igényesen vannak elkészítve, így arra csábítják az embert, hogy visszatérjen. Ajánljuk a helyet mindazoknak, akik a kávé szerelmesei, akik kedvelik a vegán ételeket és a természetes alapanyagokat, és mindenkinek, aki szeretne a nyüzsgésből egy kicsit kikapcsolni. A Flow Specialty Coffee Bar & Bistro egyszerűségével és igényességével fogja levenni a lábáról vendégeiket.
Elérhetőségek:
https://www.facebook.com/flowcoffeeandbistro/
Írta, fényképezte: Novák Dóra, Kikapcsolódok blog
Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagramm oldalunkon!