Hogyan és mikor válassz sportot gyermeked számára?
2018. július 08. írta: Anita Bé

Hogyan és mikor válassz sportot gyermeked számára?

A világ focilázban ég. A gyerekek ámulattal nézik a világbajnokság mérkőzéseit, de a tévézés mellett bíztassuk őket aktív mozgásra. Biztosan szeretnének a példaképeikhez hasonlítani, így nem lesz nehéz arra sarkallni őket, hogy stoplis cipőt húzzanak.

gyereksport3.jpg

Kép forrása: https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/ide-vidd-sportolni-a-gyerekeket

 

Természetesen, ugyanez igaz más sportágak esetén is! A sport egészséges, jó hatással van testünkre, lelkünkre, nem kérdés tehát, hogy sportolni, rendszeresen mozogni kell. Mikor érdemes elkezdeni, mikor ideális a gyermekünkkel rendszeres edzésekre járni?

Minél hamarabb!

gyereksport-ovoda.jpeg

Kép forrása: https://www.nlcafe.hu/orangyal-cikkek/20170905/igy-valassz-sportot-ovodas-koru-gyerekednek/

 

Egy totyogó esetén nem igazán tudunk speciális sportról beszélni, de ebben a korban elegendő a természetes mozgások támogatása. A stabilan járni tudó gyermekkel kedveltessük meg a sétát és fejlettségi szintjéhez mérten vezessünk be újabb és újabb mozgásformákat. Érdemes jó példát mutatni a gyermekeinknek, hiszen, ha azt látják, hogy a szüleik szeretettel sportolnak, akkor ők is nagyobb kedvvel vágnak bele valamilyen mozgásformába. Közös családi program is lehet a rendszeres testmozgás!

gyereksport-foci-pixabay-2017.jpg

Kép forrása: http://mozgasszerviz.blog.hu/2017/09/11/mikor_mit_sportoljon_a_gyermekem


Fontos viszont hogy semmit ne erőltessünk! Gyermekünk bevonásával, körültekintően (az alkati adottságokat és gyermekünk habitusát és az esetleges egészségügyi problémákat figyelembe véve) próbáljuk megtalálni a számára legmegfelelőbb mozgásirányzatot. 


Országszerte rendeznek sportnapokat, amelyeken érdemes részt venni, hogy a választás még könnyebb legyen. A fővárosban évente megrendezésre kerül a Budapesti Nagy Sportágválasztó, ahol a gyerekek több, mint 100 sportolási lehetőséget próbálhatnak ki, így könnyebben orientálódnak a számukra legkedvesebb irányba. A sportnapon, a megfelelő tájékoztatásról szakértők, sportolók gondoskodnak.

 

Egyre több helyen elérhetőek- a korai nyelvi fejlesztés mellett- a sport fakultációs óvodák, iskolák. Bizonyos intézményekben a torna alapjait mutatják be a gyerekeknek, hogy később, akár sport tagozatos iskolába felvételizhessenek. Más helyeken, az úszástól a táncon át a korcsolyázásig minden irányzat elérhető, egyre népszerűbb a gyermekkorban elsajátított jóga is.

753x440.jpg

Kép forrása: https://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/fitnesz-alakformalas/8-meglepoen-biztonsagos-sport-gyerekeknek/115272

 

Legkorábban gyakorolható sportágak között tartják számon az úszást, táncot, jógát, atlétikát, labdarúgást, teniszt, jégkorongot. Ha kérdéseink vannak, érdemes hozzáértő segítséget kérni, akár a foglalkozást tartó edzőktől.

 

Minden gyerek más ütemben fejlődik, ha még nem áll készen a rendszeres edzésekre, ne erőltessük! Figyeljünk a visszajelzéseire és mindig érdeklődjük, hogy szeretettel végzi-e a számára kiválasztott mozgásformát!

 

Írta: Kisa-Nagy Viktória/Kikapcsolódok blog

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr8914100815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása