Hétvégi meditációs gyakorlatként a főzés mellett döntöttem. A (főzésre) koncentrált meditációs állapotok elősegítői az illatok. Erre most a tárkonyt választottam ki:
A tárkony (Artemisia dracunculus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.
Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Vadon az északi félteke nagy területén előfordul: Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, de még Észak-Indiában is, valamint Észak-Amerika nyugati részén, s dél felé még Mexikó területén is. Elképzelhető azonban, hogy az észak-amerikai populációk emberi termesztésből vadultak ki. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.
(wikipedia)
Tárkonyos-gombás karaj
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg sertéskaraj
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál mustár
- 3 tesákanál őrölt tárkony
- 40 dkg gomba (csiperke)
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- só, bors, olívaolaj
- köretnek tészta
Kezdjük légzésgyakorlattal! Vegyünk egy hosszú-hosszú, mély levegőt, majd tartsuk bent mindaddig, amíg a vöröshagymát felaprítjuk, és a melegített olívaolajra dobjuk. A dinszteléshez szórjunk a hagymára egy kis sót, ez kivonja a nedvességet belőle, az üveges állapotot könnyebben elérjük.
Csukjuk be a szemünket, képzeljük magunk elé egy egészséges, minőségi karajt növesztő sertés képét. Ha szerencsénk van, a kivágott karaj már a vágódeszkán hever előttünk. Mielőtt a felszabdalásba kezdünk, nyissuk ki a szemünket! A vékony csíkokra vágott karajt dobjuk a hagymára a zúzott fokhagymával, és pirítsuk meg a húst!
Tegyük bele a lisztet, mustárt és a tárkonyt. Ennek a keveréknek is jót tesz egy kis pirítás, majd öntsük fel 1-2 dl vízzel, és pároljuk fedő alatt 15 percen át! Adjuk hozzá a megtisztított gombát, majd további 15-20 percig pároljuk!
Az elpárolgó vizet igény szerint pótoljuk, ill. ellenőrizzük, hogy a karaj megfelelően megpuhult-e. Ha jónak találjuk, öntsük bele a tejszínt és tejfölt, majd keverjük el!
Köretként tésztát javaslok hozzá.
Mialatt magunkban a nyamm szót ismételgetjük, jól időzített lélegzetvételek mellett lapátoljuk be jó étvággyal!