Recept: Sós-karamellás csokoládétorta
2015. március 05. írta: Anita Bé

Recept: Sós-karamellás csokoládétorta

Ma egész nap azon töprengtem, hogy milyen tortát ennék szívesen hétvégén. Valóban, sok időm lehetett, ha egész nap ezen járt az agyam :) Bemutatom Nektek azt az élményt, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy utál:

3cf118860a9df94e7fbe456999301648.jpg

Sós-karamellás csokoládétorta

Hozzávalók (3 db 20-24-26 cm-es tortakarikához - minél nagyobb a forma annál alacsonyabbak lesznek a rétegek):

  • 4,25 dl liszt
  • 4,75 dl cukor
  • 1,25 dl cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 nagy tojás
  • 2,5 dl erős kávé, hidegen
  • 2,5 dl tej
  • 1,25 dl napraforgó olaj
  • 1 ek vaníliakivonat
  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a sütőformákat pedig kivajazom, és beborítom sütőpapírral. 
  2. Egy nagy keverőtálban összekeverem a száraz összetevőket, a cukor kivételével. 
  3. A tojásokat kihabosítom a cukorral, majd hozzáadom a kávét, írót, olajat és vaníliakivonatot, alaposan elkeverem, végül 3 részletben hozzáadom a száraz összetevőket, és egyneművé keverem a robotgéppel. 
  4. A tésztát ezután a sütőformába öntöm, majd 30-35 percig sütöm, és tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e. 
  5. Miután kivettem a sütőből, hagyom a formában 15 percig hűlni, majd kiborítom egy rácsra, és hagyom teljesen kihűlni, a krémet csak ekkor töltöm bele. Mivel a torta nagyon omlós és puha, ha további szintekre szeretnétek vágni, tegyétek előtte mélyhűtőbe kb. 30 percre. 

Hozzávalók a sós karemellkrémhez: 

  • 200 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 2 dl tejszín
  • + egy kevés Maldon sóvirág (helyettesíthető mással is)
  1. A cukrot egyenletesen szétterítem egy serpenyőben, majd világos karamellt készítek belőle (közben nem kevergetem, csak rázogatom, ha úgy látom, hogy nem egyenletesen olvad a cukor).
  2. Hozzáadom a vajat, és hagyom, hogy teljesen összeolvadjon a karamellel, majd hozzáöntöm a kissé felmelegített tejszínt, és 2-3 percig főzöm. 
  3. Miután leveszem a lángról folyamatosan egyre sűrűbb és sűrűbb lesz, de a kenhető állagot a hűtőben való tárolástól sem veszíti el. Ha túl sűrű lesz, újra lehet melegíteni, és hozzáadni még egy kis tejszínt.

 

Hozzávalók a csokoládékrémhez: 

  • 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 300 g vaj
  • 60 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 4 ek erős espresso vagy tejszín
  • 150 g porcukor
  1. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd félreteszem kissé hűlni.
  2. A puha vajat kihabosítom a keverőgéppel, hozzáadom a cukrot, a kakaót és a vaníliakivonatot, majd végül az olvasztott csokit, és legvégül a tejszínnel vagy espresso-val fényesítem a krémet. Felhasználás előtt 10 percre a hűtőbe teszem kissé dermedni. 

A torta összeállítása:

  • Minden szintet először megkenek a karamellkrémmel, megszórom egy csipet Maldon sóval (egyéb só is alkalmas), majd jöhet a csokoládékrém. A torta külsejére csak csokoládékrémet kenek. 
  • A csokoládékrémet kb. 4 részre osztom, 1/4 rész megy a szintek közé és 2/4 a torta külsejére. 
  • Miután összeállt a 3 szint, a torta külsejét vékonyan átkenem egy kevés csokoládékrémmel, majd a hűtőbe teszem 10 percre, mielőtt rákenném a végső adag csokikrémet - erre azért van szükség, hogy az első vékony réteg megkösse a tortamorzsákat, és a második réteg felivitele után már egy teljesen sima felület látszódjon. 
  • A torta oldalához függőlegesen tartva egy kenőkést körbeforgatom a tányért és egyenletesen elkenem a krémet (nekem van forgatható tortaállványom, óriási segítség). A torta tetején szintén a tányér forgatásával kívülről befelé haladva köröket formázok a krémből. 
  • Fogyasztásig hűtőben tartom, de fogyasztás előtt minimum 10-15 perccel ki is veszem, hogy ne dermedjen túl keményre a krém. Egy csipet sóval tálalom.

 

 

A recept forrása: bebicsirke.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr247243867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása