Ma egész nap azon töprengtem, hogy milyen tortát ennék szívesen hétvégén. Valóban, sok időm lehetett, ha egész nap ezen járt az agyam :) Bemutatom Nektek azt az élményt, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy utál:
Sós-karamellás csokoládétorta
Hozzávalók (3 db 20-24-26 cm-es tortakarikához - minél nagyobb a forma annál alacsonyabbak lesznek a rétegek):
- 4,25 dl liszt
- 4,75 dl cukor
- 1,25 dl cukrozatlan kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 nagy tojás
- 2,5 dl erős kávé, hidegen
- 2,5 dl tej
- 1,25 dl napraforgó olaj
- 1 ek vaníliakivonat
- A sütőt előmelegítem 180 fokra, a sütőformákat pedig kivajazom, és beborítom sütőpapírral.
- Egy nagy keverőtálban összekeverem a száraz összetevőket, a cukor kivételével.
- A tojásokat kihabosítom a cukorral, majd hozzáadom a kávét, írót, olajat és vaníliakivonatot, alaposan elkeverem, végül 3 részletben hozzáadom a száraz összetevőket, és egyneművé keverem a robotgéppel.
- A tésztát ezután a sütőformába öntöm, majd 30-35 percig sütöm, és tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e.
- Miután kivettem a sütőből, hagyom a formában 15 percig hűlni, majd kiborítom egy rácsra, és hagyom teljesen kihűlni, a krémet csak ekkor töltöm bele. Mivel a torta nagyon omlós és puha, ha további szintekre szeretnétek vágni, tegyétek előtte mélyhűtőbe kb. 30 percre.
Hozzávalók a sós karemellkrémhez:
- 200 g kristálycukor
- 100 g vaj
- 2 dl tejszín
- + egy kevés Maldon sóvirág (helyettesíthető mással is)
- A cukrot egyenletesen szétterítem egy serpenyőben, majd világos karamellt készítek belőle (közben nem kevergetem, csak rázogatom, ha úgy látom, hogy nem egyenletesen olvad a cukor).
- Hozzáadom a vajat, és hagyom, hogy teljesen összeolvadjon a karamellel, majd hozzáöntöm a kissé felmelegített tejszínt, és 2-3 percig főzöm.
- Miután leveszem a lángról folyamatosan egyre sűrűbb és sűrűbb lesz, de a kenhető állagot a hűtőben való tárolástól sem veszíti el. Ha túl sűrű lesz, újra lehet melegíteni, és hozzáadni még egy kis tejszínt.
Hozzávalók a csokoládékrémhez:
- 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 300 g vaj
- 60 g cukrozatlan kakaópor
- 2 tk vaníliakivonat
- 4 ek erős espresso vagy tejszín
- 150 g porcukor
- A csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd félreteszem kissé hűlni.
- A puha vajat kihabosítom a keverőgéppel, hozzáadom a cukrot, a kakaót és a vaníliakivonatot, majd végül az olvasztott csokit, és legvégül a tejszínnel vagy espresso-val fényesítem a krémet. Felhasználás előtt 10 percre a hűtőbe teszem kissé dermedni.
A torta összeállítása:
- Minden szintet először megkenek a karamellkrémmel, megszórom egy csipet Maldon sóval (egyéb só is alkalmas), majd jöhet a csokoládékrém. A torta külsejére csak csokoládékrémet kenek.
- A csokoládékrémet kb. 4 részre osztom, 1/4 rész megy a szintek közé és 2/4 a torta külsejére.
- Miután összeállt a 3 szint, a torta külsejét vékonyan átkenem egy kevés csokoládékrémmel, majd a hűtőbe teszem 10 percre, mielőtt rákenném a végső adag csokikrémet - erre azért van szükség, hogy az első vékony réteg megkösse a tortamorzsákat, és a második réteg felivitele után már egy teljesen sima felület látszódjon.
- A torta oldalához függőlegesen tartva egy kenőkést körbeforgatom a tányért és egyenletesen elkenem a krémet (nekem van forgatható tortaállványom, óriási segítség). A torta tetején szintén a tányér forgatásával kívülről befelé haladva köröket formázok a krémből.
- Fogyasztásig hűtőben tartom, de fogyasztás előtt minimum 10-15 perccel ki is veszem, hogy ne dermedjen túl keményre a krém. Egy csipet sóval tálalom.
A recept forrása: bebicsirke.blog.hu