Teszteltem: Kuktaparty Főzőiskola
2018. november 28. írta: Anita Bé

Teszteltem: Kuktaparty Főzőiskola

Az ősz első igazán hűvös estéjén a Váci út egy újonnan kiépített régiójába érkeztünk, hogy a Kuktaparty Főzőiskolában készítsük el életünk első T-bone steak-jét.

Kényelmesen leparkoltunk az épület előtt, besétáltunk; az este egyik háziasszonya fogadott minket.

 

dsc_4471.jpg

 

Hatalmas tér, csillogó munkaszekrények, precízen rendezett kések, 4 személyes főzőfelület és előkészített nyersanyagok. Alig vártuk, hogy tekintetünk érinthesse a varázslatos T-bone steak nyers mivoltát. Nekem sokáig a Tom&Jerry rajzfilmben rajzolt tökéletes hússzelet jelent meg, ha a steak szót hallottam...

 

Itt az abszolút valóságban pedig még csodásabb volt, mint a rajzfilmben. Az este séfje munkaasztala elé állt, a háziasszonyok kuktakendőt kötöttek nyakukba és előételt készítettünk. A séfünk pár szóban elmondta, hogy otthon is érdemes álló tárolóban tartani késeinket vagy mágnescsíkon, mert ezzel őrizhetjük meg késeink pengéjét a csorbulástól.

 

dsc_4565.jpg

 

Kezdésként desszertünket, a New York sajttortát készítettük elő, hogy időben megsüljön. Zsírpapírral kibélelt, alufóliával csavart, kerek tortaformába lapogattuk a vajas darált kekszet, összekevertük a krémsajtból, porcukorból, citromból, tejfölből, tejszínből, tojásból és étkezési keményítőből álló masszát és a kekszes alapra öntöttük. A sajttorta titkai a lassú és lágy, kézihabverővel történő sajtos masszakeverés, az alapos alufóliázás, illetve, hogy a torta egy tepsiben lévő vízben kerül a sütőbe, ahol 45 perc alatt készül el; akár 1 egész estét is pihenhet a hűtőnkben, hogy a legcsábosabb formáját mutassa.

 

dsc_4536.jpg

 

Mialatt a tortánk már sült, megtanultuk és el is készítettük a Caesar salátát.

A Caesar saláta dressingalapja a majonéz, méghozzá a házi majonéz: a tojássárgájához mustárt adtunk, jól elkevertük és vékony sugarú olajat adagolva, gyors mozdulatokkal megjelent előttünk a majonézünk. Ízesítettük almaecettel, szardella pasztával, parmezánnal, Worchester-szósszal, borssal, aprózott fokhagymával és pár csepp citromlével. Római saláta levelekből téptünk üvegtálba, megszórtuk a már megsütött krutonnal, kanalaztunk a dresszingből, alaposan összekevertük, fehér csipsz design tányéron tálaltuk és asztalhoz is ültünk.

 

A Kuktaparty finom üdítőkkel, borral tette teljessé vacsoránkat.

 

dsc_4606.jpg

 

A salátánk először roppanós zöld ízben terjedt szánkban, majd hirtelen a szardella csipkedése vette át a szerepet; ízes megjelenésével boldoggá tett mindkettőnket – mától otthonunkban is bármikor tudunk igazi caesart ropogtatni!

És akkor jött a vacsoránk fősége a steak és kísérői a kemencés burgonya, szalonnás ceruzababbal.

 

Burgonyát irdaltunk, amit aztán parmezánnal, fokhagymával, sóval, borssal, rozmaringgal kevert olivaolajas masszával töltöttünk meg. A krumplikat 45 percre sütőbe tettük.

 

dsc_4584.jpg

 

Húsnagyságunk másik kísérőjét, a ceruzababot göngyöltük szalonnába, hogy zöldfűszeres paradicsommal táncolhassanak a forró serpenyőben, ropogósra. Imádtuk a sistergő varázsillatot, amely társaink főzőpultjáról is a magasba szállt. Mielőtt a húsos térségbe álltunk volna, a sajttortánk díszszószát főztük meg vegyes piros gyümölcsökből, igazi karamellel keverve. A karamell egyik titka, hogy barna cukorból olvasztottuk és hagytuk, hogy a gyümölcsök között helyet találjon a fazékban.

A fémes húsalátétek előtt sorakoztunk – egy pillanatra, mintha a steaktőzsde brókerei lettünk volna. Párban választottunk a szeletkolosszusok közül egyet, és kézben foghattuk a csont határolta bélszínt és hátszínt.

 

dsc_4643.jpg

 

Séfünk mesélt a steakmarha hússzerkezetéről, illetve a sütés módjáról. 1,5 percet javasolt oldalanként; mi a hús szaftos verziójára szavaztunk és 1 perc 20 másodpercet sütöttük. Az eredmény, mintha az Íz álmába csöppentünk volna. A T-bone steak egyik titka, hogy a serpenyőnek szinte izzania kell, a húst borsozzuk, hintésnyi sózzuk, közvetlenül a sütés előtt és stopperelve, izgatottan várjuk, hogy szeletelhessünk.

Elkészültünk...

 

Fehér csipsz design tányérra emeltük a sült krumplinkat, a paradicsommal és szalonnás ceruzababbal, majd óvatosan felszeleteltük a csontról bontott steak-et és a kíséret mellé dominóztuk. A hús pompásan omlós, intenzív szaftossággal hozta elő belőlünk a sóhajt – mennyire finom is; lassan a babból is falatoztunk, ami roppanós és szalonna ízes volt; a burgonya puha és fűszeres; a paradicsom némi savassággal rántott minket vissza a valóságba.

 

dsc_4705.jpg

 

dsc_4716.jpg

 

Kalandozás pár korty itallal és érkezik a sajttorta.

A kekszes alap egyszerre puha és tart, a sajtos felső krémesen tejes ízű, a gyümölcsös ragu minden villázásnál egybehúzza az ízeket.

 

dsc_4727.jpg

 

Nagyon jól éreztük magunkat steak kuktává avanzsálásunk alkalmával!

Ezek után bátran nyúlunk a hentesnél a szép, nagy hússzeletekért J

 

A Kuktaparty főzőiskolát elsősorban akkor ajánljuk, ha egy kellemes vacsorát szeretnél elfogyasztani úgy, hogy Te magad készíted és maximálisan figyelhetsz az ízekre, illetve a főzésben szeretnél különleges alapot szerezni!

 

Elérhetőségek:

https://www.facebook.com/kuktaparty/

Írta: Sas Gabriella, Kikapcsolódok blog

Fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu  oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagramm oldalunkon! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr3114401942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása