Teszteltem: Saját parfümkészítés Daniel Pescio-val
2019. május 16. írta: Anita Bé

Teszteltem: Saját parfümkészítés Daniel Pescio-val

Impresszív illatok...filctoll, grafit, papír, eső, levél, zöld, cukorka, só, vanília, umami...sokszor hagyom, hogy egy pillanatnyi illat orrommal táncra perdüljön és meséljen.

 

dsc05283.JPG

 

Életem első parfümélményét egy apró fiola Naf Naf adta - még 15 éves koromban; azóta kizárólag parfüm illatozással tudok létezni. Sokféle előregyártott parfümöt használtam az évek alatt, a saját illatom viszont megváratott; egészen mostanáig.

 

Egy napsütéses péntek este érkeztem Budapest XII. kerületének Amélie szalonjába, hogy Daniel Pescio parfümőrrel készíthessem el a saját parfümömet.

 

dsc05317.JPG

 

Falvirágzás; citromos limonádéval és lazacos szendviccsel fogad Judit, a parfümkészítő workshop háziasszonya. Pár perc múlva Daniel-t is megismerem személyesen.

Ahogy beljebb lépek, a munkaasztal több tucat színes, pipettás üvegcsével vár.

Helyet foglalok, kézhez veszem a tervező lapomat és alig várom, hogy a társaimmal (van köztünk grafikus, aromaterapeuta, théta-gyógyító, menedzser) belekezdjek a parfümkreálásba.

 

Daniel 15 éve foglalkozik illatokkal, 5 éve indította saját márkáját, először egy amerikai parfüm versenyre nevezett a „Fleur Cannibale”-lal, hogy megmérettesse tudását, majd a Zoologist márkának készített kaméleon inspirációt „Chameleon” néven, 2019. májusában pedig egy spanyol versenyt nyert „Magnolia’s Garden” illatával.

 

dsc05321.JPG

 

Világszerte képzi személyes tanítványait, 2019. szeptembertől – decemberig Japánban tevékenykedik a „Kōdō” projektben, Judittal 2 éve kooperál Mo-on. A világon az egyedüli parfümőr, aki gyerekekkel is foglalkozik.

 

Mielőtt bőszen csepegtetni kezdünk, megtanuljuk az egyes összetevők szerepét, hatását.

Kiválasztjuk, hogy az illanási sorrend módszerét vagy a spirál módszert használjuk az alkotáshoz.

Én az illanási sorrend módszerével dolgozom, vegyesen válogatok az üvegcsékből az alapján, ami elsőre megfog, majd a tesztekkel állítom be a „Base Note” (a legtartósabb jegy: fás, pézsmás, vaníliás), a „Heart Note” (virágos, fűszeres) és a „Top Note” (a leghamarabb illanó: citrusos, zöld, aromás) arányát.

 

dsc05314.JPG

 

Pár perc csend és mindegyikünk bőszen átadja magát az üvegcsék csilingelésének, a különböző illatok hatásának. 6 féle üvegcséből kell összeállítanuk a parfümünk alapját.

Az én hatosom: barack, „fresh ozonic”, rózsabors, „black wood”, török rózsa, „cassis base”.

 

Daniel megérkezik hozzám, átbeszéljük az összetevőket, hogy végeredményként egy fás, fűszeres, picit édes illatot kaphassak és megadja a kezdő cseppszámot.

Felnyitom a Daniel által előre kikevert pézsmás, alkoholos alapot, amelybe belecseppentem a kezdő recept szerinti 3, 5, 10, 4, 6, 12 cseppet. Pár percet várok, majd elkészítem az első tesztet.

Letekerem az üvegem tetejét, a papír teszter végét belemártom az oldatba és megillatozom: tetszik; kissé frissnek érzem.

 

dsc05332.JPG

 

Daniel füstösnek érzi, felírja a 2. cseppentési arányt, ami gyakorlatilag az első adag duplázása.

A cseppjeim legtöbbje a „cassis base”-ből áll, ami a gyümölcsösség kifejezéséért felel majd.

A barackból – a krémességért felel - adagolom a legkevesebbet.

Az összetevőim továbbá a „fresh ozonic”- egy szintetikus összetevő, amely vizes hatást teremt az illatomnak; a rózsabors – egyszerűen ínycsiklandozó; a „black wood” – egy kelet-indiai örökzöld fa a fás effektért; és a török rózsa – mert elképesztő szeretettel fordul az orrom felé.

 

Daniel megtanítja, hogy a szintetikus összetevők hatás katalizátorként működnek, önmagukban nem feltétlenül van illatuk vagy nem olyan, amit érezni fogunk a kész parfümben.

A szintetikus összetevők abban is segítségünkre vannak, hogy a bőrünkre applikált parfümöt ne csak mi, hanem a környezetünk is érezhesse.

 

A 2. teszt azt mutatja, hogy a bőröm édes összetevőt kíván a beteljesedéshez. A 3. és 4. teszt alatt 10 csepp mályvát pipettázok az oldatomhoz.

Hallom, ahogy a társaim szimatolásai megmutatják, melyikük, hányadik tesztjénél jár.

Kíváncsiak vagyunk és már nemcsak Daniel és Judit, hanem mi is járkálunk és szagolgatjuk egymás illatát.

 

...pontosan megfogalmazódik bennem, hogy hiányzik egyfajta édes-fűszeresség a művemből.

Daniel 5 csepp orgonát és 5 csepp szantált ajánl.

A 6. tesztemnél járok.

 

dsc05355.JPG

 

Várom, hogy leteljen a pár perces hatóidő, papírtesztelek – nagyon ízlik, 2 puff a levegőbe (hogy az előző teszt alatti keverék kiürülhessen az adagolóból), illatszóródik a könyököm hajlatába..és...igen...ez az...Daniel szerint is elkészültem az illatszobrommal.

 

A társaim arcán is elégedett mosoly, büszkeség és boldogság. Az alkotásainkat dísztasakkal öltöztetjük és névvel koronázzuk.

 

Az ÉNillatom neve ImpressionELLA.

 

dsc05360.JPG

 

Csodás alkotó este volt; a parfümkészítő workshop-ot azoknak ajánlom, akik szeretnek méregetni; apró és illatos összetevőkkel hobbizni; fontos számukra a szagok/illatok kódolása; a rózsa illatán kívül másra is kíváncsiak; csapatépítenének; a szaglásukkal foglalkoznának a továbbiakban parfümőrként vagy gyerkőcöknek, akik készek arra, hogy belépjenek Illatországba!

 

Illatos csepegtetést kívánok!

 

Elérhetőségek:

 

Workshop jelentkezés

 

https://www.facebook.com/itsyourworld.hu/

 

Írta: Sas Gabriella, fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagram oldalunkon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr814830430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása