A Tölcsibe jelenségről már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, ezúttal azonban a Kedvenc ízek a világ körül nevű kezdeményezés kapcsán írunk erről a különleges street foodról, mely méltán van jelen a legsikeresebb hazai street food éttermek között.
Emlékeztetőül, a Tölcsibe jelmondata a „20 cm fullra töltve”, amely egy ropogós, sós tölcsérbe pakolt ízlésesen elkészített bundázott csirkemell-zöldség-szósz kombinációt takar. Maga az elképzelés amerikai gyökerű, azonban a Tölcsibe a hazai piaci igényekre lett igazítva: míg a tengerentúlon a hús dominál leginkább, addig itthon a kézzel készített tölcsérben helyet kapnak a zöldségek is, hogy egy laktató, de egyben könnyedebb ételt kóstolhassunk. A csirkemellet mindig frissen készítik el, kefirben pácolják, majd fűszeres lisztkeverékben hempergetik meg. Az eredmény egy hihetetlenül ropogós, belül omlós és ízletes csirkehús, melyet a körülötte lévő zöldségek, a ropogós tölcsér és a szószok tökéletesen kiegészítenek. Az ember azt sem tudja, hogy mire figyeljen oda, így azt ajánljuk, kóstolgassátok meg egyesével az összetevőket, majd élvezzétek az általuk megszületett különleges, harmonizáló ízélményt.
Az étlapon alapból 4-5 féle ízből válogathatunk, emellé jön kéthavonta egy nemzetközi különlegesebb íz, illetve a Monster tölcsér, ami annyiban különbözik az alaptölcsértől, hogy kétszer annyi hús (240 gramm) van benne. A tölcsérek mellé kérhetünk sültkrumplit és tortillát is. Az étterem a Wesselényi utcában található, a nyitvatartás hosszú, így akár éjszaka bulizás után is be lehet térni megtapasztalni a Tölcsibe élményt. Lehet rendelni is, a Wolton és a Netpincéren keresztül.
Jelen cikkünkben a Kedvenc ízek a világ körül nevű kezdeményezésre szeretnénk felhívni a figyelmeteket, melynek lényege, hogy az alap repertoáron felül két havonta érkezik az étlapra egy különleges, nemzetközi ízek által inspirált tölcsér. A tölcsér mellett az étlapon egy kis térkép jelzi, hogy mely terület konyhájából származik a jellegzetes alapanyag, és egy embléma szolgál a védjegyéül. A sorozat lényege, hogy egy választott nemzetközi konyha egyik magas minőségű összetevőjét emelik ki és kísérletezik ki Tölcsibe-kompatibilis stílusra. Elképzelhető, hogy ha egy íz nagy sikernek örvend majd, akkor fennmarad az étlapon, mint állandó tölcsér.
Az első nemzetközi tölcsér januártól a japán ízvilág által ihletett Tonkatsu tölcsér volt, mely március végéig szerepel az étlapon. A tonkatsu Európában inkább csak a fine dining területén ismert, a street food vonalban egyáltalán nem jelent eddig meg. A tölcsérbe 120 gramm frissen sütött „speckó paníros” csirkemellfilé, frissen vágott kínai kel, újhagyma, koriander, chili, szezámmag és tonkatsu szósz kerül. Mi azt tapasztaltuk, hogy nagyon egyedi, különleges ízvilágú a tölcsér, kiválóan harmonizálnak az ízek, a kissé édeskés szósz és a sós tölcsér. Emellé pedig jön a tökéletesre sült és pácolt csirkemell, melyben most sem kellett csalódnunk. Többen megijedhetnek a japán ízvilág és a szokatlan összetevők miatt, azonban higgyetek nekünk és kóstoljátok meg, mert teljesen más, mint amit eddig ettetek.
Premier előtt kóstolhattuk az áprilistól kapható thai curry tölcsért, melyet a thai konyha ihletett. Az összetevők között a vörös curry mellett citrusfélék, zöldség alaplé, fahéj és a kókusztej szerepel. Kóstolás után megállapítottuk, hogy ez is egy nagyon intenzív, összetett íz a többi tölcsérhez hasonlóan. Érezni a thai ízvilágot, a curry egy kissé csípőssé teszi. Mind a kinézet, mind az ízvilág lenyűgöző és ínycsiklandó.
A Tölcsibe receptjeiket saját maguk kísérletezik ki, a szakács hosszas éttermi múlttal rendelkezik, mely meg is látszik a termékeken. Megtudhattuk, hogy a kísérletezés nem tart túl sokáig, már jó előre megvannak a következő ízek is. A szakácsnak remek érzéke van a különféle ízek kombinálásához, hiszen olyan különleges összetevőket hoz egymáshoz közel, melyekről először nem is feltételeznénk ezt a fajta harmóniát.
Mi felnézünk a Tölcsibére, mert egy olyan magyar sikertörténetről van szó, ami hamarosan nemzetközi sikerekre is szert tehet. A legfőbb erőssége, hogy maga a koncepció különleges, a tölcsér kézzel készül, a hús pedig egyedi pácolást kap. Emellett innovatívak és folyamatos megújulásra törekszenek. Még fel sem eszméltünk magától az ötlettől, máris egy újdonsághoz mernek nyúlni, és merész összetevőkkel dolgoznak. A jövőben fő céljaik között szerepel az, hogy fesztiválokon is megjelenhessenek, és ezáltal még több emberhez eljuthassanak.
Biztatunk Titeket, hogy látogassatok el a Tölcsibébe, mert nem fogtok csalódni. Kóstoljátok meg a kedvenc ízeket a világ körül! :)
Elérhetőségek:
https://www.facebook.com/Tolcsibe/
Írta, és fényképezte: Novák Dóra, Kikapcsolódok blog
A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)
Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagram oldalunkon!