Teszteltük: Tölcsibe: Kedvenc ízek a világ körül
2019. március 27. írta: csabazsee

Teszteltük: Tölcsibe: Kedvenc ízek a világ körül

A Tölcsibe jelenségről már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, ezúttal azonban a Kedvenc ízek a világ körül nevű kezdeményezés kapcsán írunk erről a különleges street foodról, mely méltán van jelen a legsikeresebb hazai street food éttermek között.  

img_2189.jpegEmlékeztetőül, a Tölcsibe jelmondata a „20 cm fullra töltve”, amely egy ropogós, sós tölcsérbe pakolt ízlésesen elkészített bundázott csirkemell-zöldség-szósz kombinációt takar. Maga az elképzelés amerikai gyökerű, azonban a Tölcsibe a hazai piaci igényekre lett igazítva: míg a tengerentúlon a hús dominál leginkább, addig itthon a kézzel készített tölcsérben helyet kapnak a zöldségek is, hogy egy laktató, de egyben könnyedebb ételt kóstolhassunk. A csirkemellet mindig frissen készítik el, kefirben pácolják, majd fűszeres lisztkeverékben hempergetik meg. Az eredmény egy hihetetlenül ropogós, belül omlós és ízletes csirkehús, melyet a körülötte lévő zöldségek, a ropogós tölcsér és a szószok tökéletesen kiegészítenek. Az ember azt sem tudja, hogy mire figyeljen oda, így azt ajánljuk, kóstolgassátok meg egyesével az összetevőket, majd élvezzétek az általuk megszületett különleges, harmonizáló ízélményt.

img_2180_1.jpegAz étlapon alapból 4-5 féle ízből válogathatunk, emellé jön kéthavonta egy nemzetközi különlegesebb íz, illetve a Monster tölcsér, ami annyiban különbözik az alaptölcsértől, hogy kétszer annyi hús (240 gramm) van benne. A tölcsérek mellé kérhetünk sültkrumplit és tortillát is. Az étterem a Wesselényi utcában található, a nyitvatartás hosszú, így akár éjszaka bulizás után is be lehet térni megtapasztalni a Tölcsibe élményt. Lehet rendelni is, a Wolton és a Netpincéren keresztül. 

Jelen cikkünkben a Kedvenc ízek a világ körül nevű kezdeményezésre szeretnénk felhívni a figyelmeteket, melynek lényege, hogy az alap repertoáron felül két havonta érkezik az étlapra egy különleges, nemzetközi ízek által inspirált tölcsér. A tölcsér mellett az étlapon egy kis térkép jelzi, hogy mely terület konyhájából származik a jellegzetes alapanyag, és egy embléma szolgál a védjegyéül. A sorozat lényege, hogy egy választott nemzetközi konyha egyik magas minőségű összetevőjét emelik ki és kísérletezik ki Tölcsibe-kompatibilis stílusra. Elképzelhető, hogy ha egy íz nagy sikernek örvend majd, akkor fennmarad az étlapon, mint állandó tölcsér.

img_2164.jpegAz első nemzetközi tölcsér januártól a japán ízvilág által ihletett Tonkatsu tölcsér volt, mely március végéig szerepel az étlapon. A tonkatsu Európában inkább csak a fine dining területén ismert, a street food vonalban egyáltalán nem jelent eddig meg. A tölcsérbe 120 gramm frissen sütött „speckó paníros” csirkemellfilé, frissen vágott kínai kel, újhagyma, koriander, chili, szezámmag és tonkatsu szósz kerül. Mi azt tapasztaltuk, hogy nagyon egyedi, különleges ízvilágú a tölcsér, kiválóan harmonizálnak az ízek, a kissé édeskés szósz és a sós tölcsér. Emellé pedig jön a tökéletesre sült és pácolt csirkemell, melyben most sem kellett csalódnunk. Többen megijedhetnek a japán ízvilág és a szokatlan összetevők miatt, azonban higgyetek nekünk és kóstoljátok meg, mert teljesen más, mint amit eddig ettetek.

Premier előtt kóstolhattuk az áprilistól kapható thai curry tölcsért, melyet a thai konyha ihletett. Az összetevők között a vörös curry mellett citrusfélék, zöldség alaplé, fahéj és a kókusztej szerepel. Kóstolás után megállapítottuk, hogy ez is egy nagyon intenzív, összetett íz a többi tölcsérhez hasonlóan. Érezni a thai ízvilágot, a curry egy kissé csípőssé teszi. Mind a kinézet, mind az ízvilág lenyűgöző és ínycsiklandó.

img_2174.jpegA Tölcsibe receptjeiket saját maguk kísérletezik ki, a szakács hosszas éttermi múlttal rendelkezik, mely meg is látszik a termékeken. Megtudhattuk, hogy a kísérletezés nem tart túl sokáig, már jó előre megvannak a következő ízek is. A szakácsnak remek érzéke van a különféle ízek kombinálásához, hiszen olyan különleges összetevőket hoz egymáshoz közel, melyekről először nem is feltételeznénk ezt a fajta harmóniát.

Mi felnézünk a Tölcsibére, mert egy olyan magyar sikertörténetről van szó, ami hamarosan nemzetközi sikerekre is szert tehet. A legfőbb erőssége, hogy maga a koncepció különleges, a tölcsér kézzel készül, a hús pedig egyedi pácolást kap. Emellett innovatívak és folyamatos megújulásra törekszenek. Még fel sem eszméltünk magától az ötlettől, máris egy újdonsághoz mernek nyúlni, és merész összetevőkkel dolgoznak. A jövőben fő céljaik között szerepel az, hogy fesztiválokon is megjelenhessenek, és ezáltal még több emberhez eljuthassanak.

img_2182.jpeg 

Biztatunk Titeket, hogy látogassatok el a Tölcsibébe, mert nem fogtok csalódni. Kóstoljátok meg a kedvenc ízeket a világ körül! :)

 

 

Elérhetőségek:

http://tolcsibe.hu/

https://www.facebook.com/Tolcsibe/

 

 

Írta, és fényképezte: Novák Dóra, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagram oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr2814720473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása