Teszteltem: Your Art Ceramics
2018. október 30. írta: Anita Bé

Teszteltem: Your Art Ceramics

Az ősz beköszöntével egyre gyakrabban érezhetjük úgy, hogy-az addig inkább-szabadban töltött időt bekuckózásra, elmélyülésre cserélnénk. Ahelyett viszont, hogy a négy fal között tevékenykedünk, találhatunk érdekesebb és kreatívabb elfoglaltságot is! Ha kikapcsolódásra vágytok, de inkább aktívan töltenétek az időt és szívesen készítenétek valami teljesen sajátosat, akkor ne hagyjátok abba az olvasást, mert van egy szuper ötletem, amivel mindezeket megvalósíthatjátok!

20180925_140914.jpg

Sokan kételkednek a saját alkotóképességükben, viszont nekik sem kell tartani a következő programtól, mert olyat ajánlok, amihez nem szükséges művészi előképzettség, sem pedig tehetség. A hely, amit érdemes felkeresni; a YourArt Ceramics! Náluk egyedi kerámiákat készíthettek workshopok keretein belül. Egyedül, párban, de sokadmagaddal is részt vehettek a foglalkozásokon, ahol kerámiafestés, agyagmintázás és mázazás, valamint agyagedény készítések közül választhattok. A YourArt Ceramics csapatépítő programokat is vállal, akár az általatok választott külső helyszínen. Kiváló lehetőség ez, hogy- akár a karácsonyi ünnepekre- saját kezűleg készítsétek el az ajándékokat.

20180924_152507.jpg

Mi szombat délután érkeztünk a YourArt Ceramics-hez, a III. kerületbe, a fákkal tarkított San Marco utcába. Autóval és tömegközlekedéssel ugyanúgy könnyedén megközelíthető a helyszín. Az autós parkolás miatt sem kell aggódni, mert legrosszabb esetben a környező utcákban mindig fellelhető egy-egy szabad parkolóhely. A BKK több busz- és villamosjárata, de a HÉV ugyanúgy segíti a tömegközlekedőket a hely megközelítésében.

Az alkotóterületet egy szuterén helyiségben találtuk. Pár lépcsőfok megtétel után, első vendégekként egy nagyobb terembe érkeztünk, ahol Hajni fogadott bennünket. Megszabadultunk a kabátoktól és a táskáktól, majd egy téglalap alakú, 9 fős asztalnál kiválasztottuk a számunkra legszimpatikusabb helyet. Mivel a többiek érkezéséig még volt egy kis időnk, körbenéztem. A polcokon sorakoztak a szebbnél-szebb, félkész agyagmintázott tárgyak és a festésre váró kerámiák. Sok-sok dekoráló hengert, csipkét, kisebb mintázó eszközöket is láttam.

20180924_152205.jpg20180924_151955.jpg20180924_151402.jpg

Hajnit már ekkor bombáztam a kérdéseimmel, aki készségesen és kedvesen minden kíváncsiságomat kielégítette. Így számos információval lettem gazdagabb, megtudtam, hogy a kerámiafestés során, profi fazekasok által, már előre megalkotott és előkészített (kiégetett) agyagtárgyakon élhetitek ki fantáziátokat. 50 féle színnel és különféle technikákkal tehetitek teljesen egyedülállóvá a remekműveiteket. Az alkotásotokat 7 nappal a festés után vehetitek át, hiszen az utómunkálatok (újabb kiégetés) plusz időt vesznek igénybe.

20180924_150408.jpg20180924_150255_1.jpg

A közös alkotás során saját magatok készíthettek kerámiatárgyakat, melyeket szintén külön alkalommal vihettek haza magatokkal, hiszen a formázás után rájuk is égetés, mázazás és ismételt kiégetés vár.

Mi, a harmadik csoportfoglalkozáson, azaz az agyagmintázáson vettünk részt.

A workshop kezdetén, Hajni bemutatta, hogyan alkothatjuk meg a saját, mintázott tárgyainkat. Ezt követően, a már előre az asztalunkra készített, kinyújtott, „bőrkemény” állapotú agyagon kezdtünk dolgozni. (Ez az első adag volt, miután ezzel elkészültünk, kaptunk egy ugyanakkora tábla anyagot.)

Először egy spatulával elsimítottuk az agyag kisebb egyenetlenségeit, majd kiválasztottuk a számunkra kedves, megformázni kívánt tárgyakat a polcon található mázas edények és tálak közül. Az elkészíteni kívánt tárgy méretétől függ, hogy mennyi fér el az agyagtáblánkon.

 20181015_145641.jpg

Miután a tálakat, edényeket kis ráhagyással körbevágtuk, elláttuk őket a- 8 féle szín közül kiválasztott- máz kódjával, a dátummal, és a munkafelületünkként szolgáló fatábla számával, ezzel biztosítva azt, hogy nem keveredik majd el az alkotásunk. (Jelenléti ív is készült, azon ugyanúgy szerepelt a kódszámunk.)

Ezt követően a megfordított agyagot, az általunk kiválasztott mintázóval (műanyag-és fahenger, szilikonhenger, csipke, kisebb nyomdák, speciális mintázóeszközök stb.) dekoráltunk. A műanyag- és fahengert talkummal kellett beszórni, hogy ne ragadjon az agyag a hengerek felületére, mivel a motívumokat ezekkel a rendelkezésre álló eszközök agyagba történő benyomásával tudtuk a felületre felvinni. Az én kedvencem a csipke volt, több darabomat is ezzel ékesítettem.

A minta megalkotását követően, a szintén talkummal beszórt tálba/edénybe kellett óvatosan belenyomkodnunk az agyagot, majd a széleket körbevágtuk a pontos illeszkedés elérése érdekében. Legvégül, enyhén vizes szivaccsal a széleket áttöröltük, hogy a máz pontosan illeszkedjen majd az kreációnkra. (Éles szélek esetén a máz nem tapad meg vagy lepattan.)

Lágy zeneszó kíséretében 3 óra állt rendelkezésünkre, hogy mindkét agyagtáblából elkészítsük a műveket. Számunkra pont elég volt az idő, még a maradék agyagból, apróbb díszeket is csináltunk.  (Volt, amit többször mintáztunk, mert nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna.)

Hajni elmesélte, hogy az alacsony tüzű agyagból készült tárgyainkat kétszer égetik ki, kemencében. Első alkalommal 960 Celsius fokon, ekkor nedvességet veszít az agyag, majd megkapja a mázat és utána még egyszer 1160 Celsius fokon is kiégetik. A végleges tárgy mérete 10%-ot zsugorodik az általunk elkészítetthez képest.

20181015_150104.jpg

20181015_145741.jpg

20181015_150032.jpgA foglalkozás alatt kávéval, üdítővel és vízzel kínáltak bennünket.

A YourArt Ceramics weboldalán keresztül tudtok időpontot foglalni a workshopokra, amelyek szombatonként különböző időpontokban kerülnek megrendezésre. A foglalkozások díját előre utalással, barion kártyás fizetéssel, de a helyszínen is rendezhetitek.

Amennyiben valakit meglepnétek ezzel a szuper programlehetőséggel, de nem vagytok biztosak benne, hogy melyik alkotási folyamaton vennének szívesen részt, akkor sincs miért aggódnotok, hiszen voucher beszerzésére szintén lehetőségetek nyílik a honlapon.

Kikapcsolódás, flow élmény, az alkotás öröme, mindezek jellemzik a YourArt Ceramics workshopját! Mindenképp érdemes kipróbálnotok!

Elérhetőségek:

https://www.facebook.com/yourartkeramia/

Írta, fényképezte: Kisa-Nagy Viktória, Kikapcsolódok blog

 

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagramm oldalunkon! 

 

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr2614333533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása