Hiába van itt a kánikula, az ember lánya gyakran kívánja meg az olyan dolgokat, amelyek bűnre csábítják. Így volt ez pár napja is, amikor eszembe jutott a sült krumpli ötlete is, egy jófajta házi mártogatóssal.
Sokan nem tudják, pedig fontos, hogy a sütőben sült krumplihoz is kell adni olajat. Valóban kevesebbet, mintha serpenyőben sütnék ki a tűzhely felett, de azért ehhez is szükséges egy nagyobb dózis, hiszen ettől lesz krémes-ropogós. Az, hogy ki-mivel fűszerezi már csak ízlés kérdése. Jómagam szeretem a kevéske petrezselymet-kakukkfüvet-rozmaringot. Vannak napok, amikor egyszerre mindent hozzávágok, van amikor csak egy-egy fűszernövényt emelek ki. Így van ez a mártogatóssal is, néha többfélét készítek, és vannak napok amikor akár hármat is, kevesebb adagokban.
Nézzük a kedvencemet:
"Hamisz":
Fél kg paradicsomot meghámozunk, a magokat eltávolítjuk, majd egy felhevített serpenyőben megfuttatjuk olívaolajon. Sózást követően 3 gerezd fokhagymát adunk hozzá (zúzva/reszelve). 2 darab zöldpaprika héját lehetőség szerint gázon "megégetjük", így a héja kérget kap, elszíneződik. Ekkor olyan kémiai folyamatok zajlanak le, amiért megéri ezt a procedúrát elvégezni, hiszen brutális ízt kap! :) Ezt a megégett héjat amint kihűlt el kell távolítani, húsát fel kell kockázni, majd hozzá kell adni a paradicsomszószhoz, amit előzetesen már pépesre főztünk. A bátrak okvetlenül rakjanak bele chilit is! :)
Barátaitoknak, magatoknak: tálaljátok újságpapírban: szuperül felszívja a zsírt, és rendkívül mutatós. Ne felejtsétek el megsózni (durva szemcséjű tengeri sót javaslom), de aki bátor ,az egy kis parmezánt is reszelhet rá!