Újjáépült a Szászvári-Vár
2016. június 16. írta: Anita Bé

Újjáépült a Szászvári-Vár

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított a szászvári várkastélyt, amely Magyarországon egyedülálló középkori műemlék-együttes. Az Európai Unió támogatásából és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját forrásából elkészült középkori vár nemcsak a település turisztikai vonzerejét növelheti, hanem az egész Dél-Dunántúli régióét is.  A projekt több mint 600 millió forintból valósult meg.

b223c852-5c6f-44f2-913b-05f46d5bbb54.jpg

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0004 azonosító számú, „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” című pályázati támogatásnak köszönhetően több mint 600 millió forintból teljesen felújította a műemlék-együttest,  amely mind a településnek, mind a Dunántúli régiónak fontos gazdasági, turisztikai és kulturális eleme.

c69d22c0-f208-46c3-b024-6b992badad37.jpg

A szászvári várkastély állapota az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével a teljes ingatlan-együttes megújult. A projekt keretében megvalósult a főépület helyreállítása, a korábbi palotaszárny és a kaputorony részleges tömegrekonstrukciója és lefedése, valamint a középkori falmaradványok konzerválása. A helyreállítás célja az egykori középkori püspöki rezidencia turizmusba való bekapcsolása, történelmi, építészeti értékeinek megőrzése, valamint a térség gazdaságának fellendítése.

A június 14-én rendezett ünnepélyes átadáson L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára elmondta: kiemelten fontos a kormánynak a műemlékügy. „A Szászvári-vár felújítása a Baranya megyei és a nemzeti identitás szempontjából is jelentős beruházás” – fogalmazott, hangsúlyozva: az értékes műemlék-együttest olyan tartalommal kell megtölteni, ami élénkíti majd a turizmust is.

a0a7de45-db83-41b8-ae0c-a53e024ad627.jpg

Dr. Hargitai János György, a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott: „Kötelességünk a múlt értékeit átmenteni a következő generációknak. Szászvár egy nagyszerű ingatlannal gazdagodott, de feladatunk megtalálni a funkcióját is, hogy a település betölthesse azt a vezető szerepet a térségben, amelyre régóta aspirál”. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnöke, Csókay Ákos példaértékűnek nevezte a Szászvári-vár megújítását, hozzátéve, hogy a vagyonkezelő kiemelt célja az állami műemlék-állomány fenntartása, fejlesztése, – ahol pedig lehetséges – az elveszett értékek rekonstruálása. Dunai Péter, Szászvár polgármestere szerint a vár átadása egy sikeres történet kezdete, egy olyan sikeres történeté, amelyhez a település valamennyi tagjának össze kell fognia.

A fejlesztéseknek köszönhetően a vár éves látogatószámának jelentős növekedése várható, ugyanakkor a turisztikai attrakció működtetésével lehetőség nyílik munkahelyteremtésre is.

A beruházást követően az immár teljesen megújított várkastély egész évben fogadja majd a látogatókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr958815350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása