Csodás duci padlizsánokat lehet kapni a piacon. Igazán jó minőségűek, és szerintem klassz áron kaphatóak, így kár lenne kihagyni az alkalmat, hogy készítsünk belőle valami igazán finomat vacsorára.
A recept hozzávalói /2 személyre/:
-1 duci padlizsán
-1 mini konzerv kukorica
-1 marék gomba
-10 dkg apróra vágott sonka/gépsonka
-2 érett, nagy paradicsom
-1 konzerv paradicsomszósz /ha a szánk íze úgy kívánja./
-2 db újhagyma
-10 dkg sajt /a füstölt ízűt javaslom leginkább./
-Só, bors,fokhagyma
-Aki szereti a csípőset, az tehet bele egy kis hegyes erős paprikát is.
Elkészítés:
Alaposan mossuk meg a padlizsánunkat, szeleteljük fel. Sózzuk, borsozzuk, majd egy konyhai papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges vizet felszívja. Ezt követően elkészítjük a szószt: kevéske olívaolajon az egyik újhagymát megdinsztelem, hozzáadom az apró kockára vágott sonkát, gombát. Megfűszerezem őket sóval-borssal, és hagyom őket kicsit összeérni. (A gomba levet fog engedni, így nem kell attól aggódni, hogy azonnal odaégne a vacsoránk.) Amikor már látjuk, hogy egy kicsike színt kapott az ételünk, elkezdjük a nagyon apróra vágott paradicsomunkat is hozzátenni. (Ha szószosabb, krémesebb állagra vágyunk, adhatunk hozzá egy paradicsomkonzervet). Ha bírjuk a pikáns ízvilágot, akkor lehelet vékony szeletekben rakhatunk bele hegyes erős paprikát is, ettől igazán tüzes lesz a mártásunk. Reszelve szoktam hozzáadni a fokhagymát, amelyből nem kell nagyon sok, viszont remekül passzol a padlizsánunkhoz. Amikor a paradicsomunk teljesen összeesett, akkor lesz készen a mártásunk. Kóstoljuk meg, igény szerint még most fűszerezhetjük.
Ha készen vagyunk a folyamattal, halmozzuk fűszeres szószt a padlizsánszeleteinkre, melyet előzetesen belehelyeztünk egy kiolajozott tepsibe. A tetejére rakhatunk az újhagyma zöldjéből egy keveset, majd terítsük be jó sok füstölt sajttal. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül 15-20 perc alatt aranybarnára fog sülni. Fogyaszthatjuk magában, esetleg rizzsel, kuszkusszal. A maradék szószt helyezzük a tányér szélére, higgyétek el, nem fog ottmaradni! Jó étvágyat :)