Jártatok már úgy, hogy nem igazán maradt otthon szinte semmi, mert annyira ízletes volt hétvégén az ebéd, hogy megettétek vacsorára? :) Nálam a hűtőben elvétve apró falatok mindig akadnak. Mi sülhet ki mindebből? Íme:
A brokkolinak ha nincs szezonja, fagyasztott formában könnyedén és jó áron elérhető. Jobb minőségű sonka is el szokott bújni, így a recept legfőbb hozzávalóit máris megtaláltátok. Ebben az ételben az a legjobb, hogy nincsenek a fő arányok megadva, így a fantáziátokat is be tudjátok vetni annak érdekében, hogy ízletes és laktató ebédet/vacsit tálaljatok a szeretteiteknek, vagy magatoknak. A tisztítás után rövid ideig szoktam csak beledobni a forrásban lévő vízben a rózsáira bontott brokkolit, melybe egy késhegynyi szódabikarbónát teszek, így megőrizvén csodás zöld színét. Ha valaki nem szereti, ha roppanós a zöldség, akkor érdemes egy picit tovább főznie, amíg a kívánt eredményt el nem éri. Érdemes belekalkulálni, hogy a sütés folyamán még tovább puhul a zöldség!
A zöldséget, és a kockákra vágott sonkát egy hőálló edénybe rétegezve helyezzétek el, melyet vajjal előtte kicsit kenjetek meg. Egy pici só, és egy kevéske bors itt már megengedett :)
Ezt követően helyezzétek rá a reszelt sajtot -pl. mozzarella-, és ha van otthon, akkor az apróra vágott újhagyma is nagyon ízletes, és guszta lesz rajta.
2 dl főzőtejszínt, és 3 db tojást keverjetek el, adjatok hozzá egy kis fűszert (a szokásos só, és borson kívül egy pici szerecsendiót szoktam még hozzáadni), majd öntsétek bele a tálba. Ezt követően aranybarna szín eléréséig érdemes sütni. (180 C -on körülbelül 25-30 perc alatt elkészül.)