Interjú Káloziné Giliga Erzsébettel
2015. január 21. írta: Anita Bé

Interjú Káloziné Giliga Erzsébettel

Hadd mutassam be Nektek Erzsébetet, aki olyan csodálatos munkát tett le az asztalra a férjével együtt, hogy eláll sokatoknak majd a lélegzete. Erzsébetről nem lehet azt mondani, hogy türelmetlen, mert sokáig várt arra, hogy az a szenvedély ami benne lakozott mindeddig, kibontakozhasson, és megmutathassa mire képes. A hobbi bútorfestők Facebook oldalán találtam Rá, lenyűgözött a munkáival. Véleményem szerint nagyon jó ízléssel van megáldva, tökéletesen jól látja, hogy melyik szín mihez illik, és a legapróbb tárgyakból képes kihozni a maximumot.  Szerintem nincs több kérdés, íme: 

1. Mióta vagy hobby bútorfestő?

10904739_854493517942295_1170513771_n.jpg

A festő igazából a férjem. A szakmája szobafestő-mázoló. Húsz éve vagyok  a felesége s nap, mint  nap láttam egy bölcs, öreg szekrényt akinek a belsejében helyet kaptak a festőszerszámok. Mondtam a páromnak, hogy nincs méltó helyen ez a bútor, fessük le, hozzuk rendbe. Akkor még csak a fül mellett elengedett kérés volt. El kellett telnie tizenkilenc évnek, hogy a kérés fizikai valót öltsön, a Bölcs Öregnek új külsőt varázsoltunk. Tehát nincs nagy múltunk a hobby bútorfestésben. De mégis. A férjem tehetsége és tapasztalata ötvözve az én elképzeléseimmel. Így működünk.

2. Honnan jött az ötlet?

Az ötlet az öreg szekrénnyel indult. A férjem nagypapájának az öröksége, tehát több, mint száz éves bútor. Szemben álltam vele s szinte megszólított. Láttam benne a családja történetét, a szobát ahol helyet foglalt és a benne tárolt ruhákat. Úgy éreztem ha segítünk új külsőt kapni a hálónk dísze lehetne. Szeretem azokat a tárgyakat amelyeknek múltjuk van. Ugyanígy került hozzánk a Dédi mama sublódja is ami szintén családi örökség. Abban a parasztházban lakott amit még a Dédi szülei építettek. Tehát ő is a hálószoba dísze lett. Ennek okán a szobát is felújítottuk. Kellemes lágy színeket kapott, hogy a két matuzsálem méltósága érvényesülhessen.

10917482_854493644608949_1774223217_n.jpg

3. Mi volt az első bútorod, amit lefestettél?

Az első bútorunk tehát a szekrény volt. Már említettem, hogy a férjem szakmája festő. Így könnyű dolgunk volt, hiszen ismerte az anyagokat amivel le lehetett festeni Őket. Úgy gondoltam, hogy fehér legyen a szekrény, mivel nagyon megviselődött a pincében és elveszette régi színét és fényét. A fehéret viszont megtörtük fekete fogantyúkkal és két rátéttel, amik szintén feketék lettek. A férjem megszokta a tökéletes felületeket és úgy is állt neki a felújításnak. Az én meglátásom szerint pedig úgy szép, ahogy van, tehát hagyjuk meg a réseket, repedéseket, felületi hibákat, hiszen az évek alatt kerültek rájuk.

4. A családtagjaid számára is szoktál készíteni ajándékba újragondolt tárgyakat, vagy csak saját magadnak kedveskedsz vele?

Újragondolt tárgyak? Talán újragondolt terek, kiegészítve tárgyakkal akik máshol laktak eddig. Bár vannak angyalkáim, amiket a jól nevelt dalmatánk játéknak hitt. Kaptak alsószoknyának egy kis tüllt, majd Dédi pici kerek csipketerítőjét felsőszoknyának, ezzel kész is volt . Vagy öreg talpas poharak egy kis csipkével mécsessé alakulnak át. Szeretek tárgyakat nem rendeltetés szerűen használni.

10887683_854493401275640_870465694_n.jpg

5. Mi volt az eddigi legkülönlegesebb munkád?

A legkülönlegesebb munkánk mindenképpen a hálószobánkat említeném a két új külsőt kapott bútorunkkal, illetve a még felújításra váró éjjeliszekrénnyel. Az ágy mögötti tapéta kevés lett s két csíkban csupasz maradt a fal. Nagyon tetszett ez a markáns beton felület, de a férjemnek annyira nem. Kitaláltam, legyen akkor két deszka szürke színnel beeresztve, plusz a fal befejezésképpen legyen ott is egy keskenyebb deszka . A többi ötlet már villámsebesen cikázott az agyamban. A férjem pedig fizikai valót adott neki. Baldachin, karnisok, dísz az ablak felett...

10863652_854493564608957_329771754_n.jpg

 

6. Honnan jön számodra az ihlet?

Nem tudom. Szerintem ez képesség is. Ránézek a tárgyra, térre s egy kis ráhangolódás után jönnek a gondolatok, képek. Egyik felülírja a másikat, és így tovább... Kis idő elteltével még finomodik. Szeretném gyorsan megvalósítani, de tudom, ha adok neki egy kis időt, mindig jobb lesz az eredmény.

7. Van esetleg kedvenc színed, amivel szívesen dolgozol?

A kedvenc színünk a fehér, szürke és fekete lett. Kiegészítve a fáradt rózsaszínnel. Imádom  a türkizt is. A fehér  a tisztaságot jelenti számomra. A feketét csak kontrasztnak használjuk, a fehér megtörésére. A halvány szürke a nyugalmat adja a fehérhez. Nagyon szép az összhatás. A szobánk ezeket a színeket kapta. A nyugalom szigete.

8. Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének hobby bútorfestők lenni?

Hogy mit tanácsolok? Aki elkezdi, úgyis a saját örömére, saját kedvére teszi. Szebbé szeretné tenni a környezetét, látja az adott formában a lehetőséget. Mindenki erre törekszik. Érdemes utánanézni a felületek milyen eljárásokat kívánnak magunknak, hogyan viselkednek a festékek....De legfőképpen azt tanácsolom: mentsük meg a régi értékeket, bátran kísérletezzünk, hiszen a szép tárgyakban mindenki örömet leli. Bátran legyenek magukra és a végeredményre is büszkék. Bárhogyan sikerül is, mert minden egyes darabbal tökéletesedik a tudásunk, a technikánk. Ez a legfontosabb. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr87095703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása