Teszteltem: Barta Pincészet
2019. október 29. írta: Anita Bé

Teszteltem: Barta Pincészet

10 évvel ezelőtt, az M3 autópályáról letérve tetszett meg a fákkal köszönő, szőlődombos kilátást és az északi illatokat adó főút.

 

_dsc0185_masolata.JPG

 

Mádra érkeztünk; a kerekek aprókavicsos ágyásban, levendulás cserjékkel szegélyezve pihennek meg az elkövetkezendő 24 órában. A kúria kapujából a bölcs Hársfa üdvözöl, majd az étkező ajtaja nyílik, ahonnan Melinda, a Barta pincészet és kúria háziasszonya fogad minket mosollyal. A kapucsarnokból az Arany lakosztály felé megyünk; az emeletre vezető parketta a XVIII. századból származó eredeti fagerendák restaurált elemeiből áll – egy pillanatra Rákóczi Julianna lépteit flash-selem, aki nap, mint nap hallgatta a deszkák zenéjét.

 

_dsc0036_masolata.JPG

 

A parkettát narancsolajjal táplálják, hogy megőrizzék grófi báját. A lépcső tetején a kúria zeneszobájába toppanunk; hatalmas ívablakkal tekintünk a Hársra, a szoba kortárs művészettel, antik- és szakácskönyvekkel, vázányi szegfűvel, faasztalon tálnyi udvari almával kínál minket. Pirosgömböt roppantunk és lakosztályunkba lépünk; a napfény a türkiz textilek, az aranyos kiegésztítők és a Kassán készült kályhák ívén csillan; a mennyezet eredeti, az 1700-as években készült díszítést restaurálták; a fürdőszalonban mozaikos zuhanyzó, aranyos fények és a pincészet kertjére tekintő ablak – éppen harangjáték szól.

 

_dsc0048_masolata.jpg

 

Borokkal teli vesszőkosarat és négyszög párnákat ragadunk; Háziasszonyunkkal az Öreg Király dűlő felé utazunk, hogy a csúcson borozzunk. A talaj egyedisége a helyiek által „majomagy”-nak keresztelt zeolitot és riolit tufát tartalmazó, buborékos kőzet gazdagsága, amelyet az egykori gejzírműködés alakított. A csúcs a szőlőteraszokat és sorokat különleges színben mutatja. A gyomírtózás helyett a dülő tőkéit a mai napig narancsolajjal kezelik, a teraszokat kézzel művelik, a terület organikus. Szárazborozunk. Először a Barta pince 2013-as Furmintját ízleljük, amely 8-9 hónapos fahordós érlelés eredménye. A Barta-borkészítésről és a személyes élményeikről beszélgetünk. Miközben a dülő földjén, néhány centire a szőlőtőkéktől üldögélünk, különböző évjáratú Furmintok érintik ízlelőinket; a 2015-ös san francisco-i versenyen duo aranyat nyert száraz; könnyed és friss acélhordósok. A Barta borok kapszulacímkéjén látható vonalak, a szőlőteraszok jelölői. Az „Egy Kis” kollekció borai a virágos címkéikkel a borokkal ismerkedő kezdőkóstolóknak készülnek. Sétálunk; szöcskék, pöffeteg gombák és katicák kísérik lépteinket; az édes borok ízlelését a tőkék között guggolva, néhány szem szőlővel vezetjük be.

 

_dsc0130_masolata.JPG

 _dsc0165_masolata.JPG_dsc0204_masolata.JPG_dsc0207_1.JPG

Háziasszonyunk a tímári halsütödébe visz minket, ahol a Tisza vizén kanalazzuk harcsahalászlevünket és süllőnket roppantjuk a narancsos nap vizes fényében.

 

_dsc0331.JPG

 

Az este beköszöntével Barta édesborait keltjük táncra szánkban. Hárslevelűt, édes Furmintot, Szamorodnit és Aszút desszertelünk. A pince édes borait viaszosan dugózzák; minden egyes palackozott aszú sorszámmal jelzett. Elképesztő számomra, hogy az aszú borhoz a szemeket bogyónként, kézzel gyűjtik be. A nagy felismerés pedig, hogy a „desszert-bor” fogalom nem esedékes, mert akár önmagában lehet desszert az aszú...

 

Grófi éjszakánk után királyi reggelivel töltődünk fel az étkező oválasztalánál; a friss pékneműk, házi hússágok és zöldségek tálja.

 

Háziasszonyunk a Barta pince H-alakú pincéjébe vezet; a pincészet borásza Vivien murcival – ez számomra a „szőlő-espresso”- kínál minket; Barta Károllyal, a birtok igazgatójával osztjuk meg élményeinket, majd utunkat Tállya felé vesszük.

 

_dsc0244_2.JPG

 

A Barta pincészetet és kúriát ajánlom azoknak, akik kíváncsiak a szőlőtőkék közelségére és a dűlőnedűre; szeretik az „egykor” közelségét és a kortárs jelen párosítását; vágynak a tapintható beszélgetés különlegességére és az elérhető/emberi vendégszeretetre.

 

Üdvözlettel BARTA-földről!

 

Elérhetőségek:

www.bartapince.com

https://www.facebook.com/bartapince

https://www.instagram.com/bartapince/

https://twitter.com/BartaWinery

Írta: Anita, fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagram oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr9615271244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása