Teszteltem: Női önvédelmi edzés Kovács Ildikóval
2019. június 20. írta: Anita Bé

Teszteltem: Női önvédelmi edzés Kovács Ildikóval

Ki védelmezi a nőt, amikor a Férfije nincs mellette?

Többször éltem meg olyan pillanatokat, amikor pusztán a véletlen sietett a védelmemre, hogy ne engem találjon el a sörös üveg, hogy csak a papírzsebkendőt lopják ki a táskámból, hogy egy ámokfutó apuka végül ne paszírozzon fel a falra. Sokszor futottam neki a megelőzés megoldásának; eddig az agresszió és a fizikai bántalom esélyes megélése szabott gátat. 

_dsc0319.JPG

Az elmúlt 1 hónapban, heti kétszer jártam Kovács Ildikó - önvédelmi instruktor - női önvédelmi edzésein.
15 éve, egy küzdősport edzésen kezdődött minden. Ildikó azóta a közösség reális önvédelemi útjának támogatásán dolgozik.

Közeledek Budapest Mária utcájának edzőtermébe. Néhány lépcső és a szőnyeggel borított terembe lépek. Hosszú nadrágba és rövidujjú pólóba öltözök – ez teszi lehetővé, hogy figyelmemet ne vegye el a kényelmetlen ruházat.

_dsc0266.JPG


Mindenki egyedi céljával érkezik; én azzal, hogy női oldalról ismerjem és tanuljam meg a hatékony felismerés, elkerülés és menekülés technikáját, a testem és lelkem együttműködésével. 

Gabriella: Szerinted miért érdemes hozzád önvédelmi edzésre járni?

Ildikó: Szerintem, minden nőnek életében legalább egyszer kéne, hogy önvédelmet tanuljon. Kialakul a tudatos testkép; javul az egyensúly és a mozgáskoordináció: pl. megbillen alattad a szék, amikor az utolsó pillanatban leugrasz vagy súly áthelyezéssel maradsz fent, ha pedig mégis leesel – mivel tanulod az esést – kisebb eséllyel sérülsz; gyorsabban fogsz tudni dönteni;, gyorsabban felismered/kiismered a környezetedet és az emberi reakciókat is. 

_dsc0353.JPG

Sorba ülünk és várjuk a hangtál kongását, ami az edzés kezdetét  és majd a végét is jelzi.
Ildikó: Mokszó! – meditációra csukjuk szemünket, csillapítjuk gondolatainkat és felkészülünk az egymást segítő és őszinte tanulásra. Mokszó jáme! – a meditációnk végét jelzi. Köszöntjük egymást: Rei!

Indul a bemelegítés: gyaloglás, nyújtózás, guggolás, állásból fekvés és vissza, szökkenés, kocogás...

Párban, kettes sorba állunk és megkezdjük a testünk földön edzését – érdekes tapasztalás megérezni, hogy a kezeid és a lábaid a földön, hogyan mozognak, hogy hátrafelé is tudsz biztonságosan haladni; hason-kúszás, háton-kúszás, a másik testének földön mozgatása – elképesztő, hogy puszta 2 kezeddel el tudsz mozgatni egy egész emberi testet. Itt a párunk abban segít, hogy érezzük az emberi test ellenállását és akaratát.

_dsc0552.JPG

Ütő-rúgó párnákkal védekezve tanuljuk az ütéseket, rúgásokat; a feladatok segítenek megérezni, hogy egyes szitukban milyen közel kell lennünk, hogy a lábunk/kezünk hatékonyan találjon célt.

_dsc0422.JPG

Elérkezünk az edzés központjához: szituáció gyakorlás.
Számos támadási szituációt oldunk meg (pofon védése, szabadulás átkarolásokból, megfogásokból) - női szempontból a legegyszerűbben - elméletben, aztán kipróbáljuk a társunkkal, belehelyezkedünk a támadó és az áldozat szerepébe is. Természetesen maximális figyelemmel vagyunk a társunk és a magunk testi épségére.

Gabriella: Mi a tapasztalatod, az edzésedre járó nők meg tudják tartani az önbizalom szükséges határát? Nem áll fenn a túlzott bátorság veszélye? 

Ildikó: Azt gondolom, hogy pár alkalom után már át tudom adni a megelőzés, elkerülés fontosságát. Mivel az edzéseken megtapasztalják, hogy milyen test-test ellen küzdeni, pontosan tudják, hogy ez egy "melós" dolog; könnyen meg lehet sérülni, ezért ha van lehetőség elkerülni a "bunyót" inkább elkerülik. Olyan sztorival nem szoktak visszajönni, hogy merő egy harc az életük, mióta hozzám járnak; inkább arról számolnak be, hogy sokkal nyugodtabbak, megfontoltabbak az életünk minden területén.

_dsc0506.JPG

Megtanulunk esni, ami az egyik legfontosabb technika ahhoz, hogy éles helyzetben ne törjük azonnal össze magunkat, illetve, ha már a földön vagyunk tudjuk merre menekülhetünk. A gyakorlást a Tatami-szőnyegek, termet kitöltő fűzére biztosítja – hidd el nekem, hogy itt eshetsz bátran – már legalább több 1000x próbáltam 

Gabriella: Mi a legfontosabb tanácsod annak a nőnek, aki úgy érkezik hozzád, hogy nincs aktív mozgás az életében; mi tud neki segíteni az első 1 hónapnyi edzés jóérzésű megélésében?

Ildikó: Azt szoktam mondani, hogy az én – heti 2x - edzésem tökéletes kondícióba tud hozni és abban tartani; nyújtást ajánlok pluszban. A szükséges kondíció pár hét alatt „felszedhető”; itt a legfontosabb a türelem. Az edzések között érdemes végig pihenni és átgondolni a technikákat, memorizálni a mozdulatokat.

_dsc0526.JPG

Gabriella: Mit jelent számotokra Ildikó önvédelmi edzése egy szóban?

A Társaim: bátor, figyelem, nő fizikája, meglepő, durva, feminista, győzelem, eufória, stresszlevezető, diverzifikáció, bizalom, magabiztosság, kikapcsolódás

_dsc0014.JPG

Ezennel elindultam az ÖNvédett Utamon: mindössze 1 hónap telt el és elmúlt a félelmem attól, hogy ki kerül mellém a villamoson; hogy, mit csinálok, ha valaki követni kezd, ha valaki örjöngve közelít felém; lassan kezdem megérezni a testemben rejlő erőt és annak hatékony használatát; fokozatosan szokom meg, hogy milyen rendszeresen esni-kelni; folyamatosan tanulom  és tudatosítom a test fizikáját; Ildikó - az edzőtársaimmal együtt - egy igen komoly szellemi hátteret és aktív támogatást biztosít; a számomra rettegett félelem és agresszió fogalmakat pedig fokozatosan tanulom meg a megfelelő helyre tenni az elmémben.
...akkor is, ha fúj a szél és szakad az eső; ha 40 fok van; ha át kell utaznom a városon az edzés miatt heti kétszer...ez az út, amiről nincs értelme letérnem: fontos számomra a megfelelő fókuszálás, a bátorság és a megtermettség folyamatos gyakorlása.

Ajánlom Ildikó önvédelmi edzéseit nőknek, férfiak (szeparáltan), gyerkőcöknek; azoknak, akik az önfejlődésük útját a testük fizikumával akarják megélni; akik szeretnek a csoport erejével, folyamatában képzett instruktorral dolgozni.

_dsc0628.JPG

Üdvözöllek az ÖNvédettség útjánál!

Elérhetőségek:

http://www.onvedelemoktatas.hu/ 

https://www.facebook.com/kovacs.ildiko.onvedelem

Írta: Sas Gabriella, fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagram oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7114901846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása