Mérhető-e pénzben a szeretet?
2018. november 02. írta: Anita Bé

Mérhető-e pénzben a szeretet?

Hamarosan elérkezünk az adventi időszakhoz, amiről sajnos sokaknak nem csak a béke, a szeretet és a lelassulás jut eszébe, hanem épp ellenkezőleg: azon kezdünk el izgulni, hogy hogyan fogjuk beszerezni a karácsonyi ajándékokat. Az ünnepi hangulatot napjainkban erőteljesen befolyásolja a média hatása, a rengeteg vonzóbbnál vonzóbbnak tűnő hirdetés, leárazás és a verseny, hogy ki tud a másiknak jobb (értékesebb?) ajándékot választani.

pexels-photo-688017.jpgKép forrása: pexels.com

Az ünnepek során hajlamosak vagyunk túlköltekezni magunkat és ajándékokban kifejezni a szeretetünket. Mi ennek az oka?

Először is, nem mindegy, hogy mire költünk. Az emberek többsége próbálja megtalálni szerettei számára a tökéletes ajándékot. Van, amikor tudjuk, hogy mire vágyik a másik, ilyenkor könnyű dolgunk van, és valószínűleg nem is fog minket csalódás érni a fogadtatást illetően. Van olyan is azonban, amikor csak üzletről üzletre járkálunk, de nem találjuk a megfelelő meglepetést. Gyakran ilyenkor esünk áldozatául annak, hogy veszünk valamit, amiről már akkor tudjuk, hogy a másik nem fogja használni, és majd a szekrény alján végzi.

Ami drága az jó is?

Miért fektetnek az emberek ennyi időt az ajándékvásárlásba és miért alakult ki az a kényszer, hogy minél jobb és értékesebb ajándékot vegyünk a szeretet ünnepén? Valóban pénzzel lehetne a legjobban kifejezni a szeretetet? Pszichológiailag ennek a jelenségnek két fő oka van. Az egyik, hogy az emberek a tárgyak értékét nem a hasznossága, hanem az ára alapján állapítják meg. Úgy gondoljuk, hogy ami drága, az minőségi is, ezért van az, hogy a drágább termékek iránt nagyobb a kereslet, nagyobb a vonzerejük (a gazdaságpszichológia ezt Veblen-hatásnak hívja). Természetesen az ár növekedése nem mindig jár együtt a jobb minőséggel, de a gazdaság az emberek gondolkodására épít. Az ajándékozó annál drágább ajándékot szeretne venni a másiknak, minél jobban szereti őt.

 

pexels-photo-749353.jpgKép forrása: pexels.com

Nem akarunk kimaradni a sorból

A másik oka a kényszeres vásárlásnak a társadalmi elvárásoknak való megfelelés. Ha mindenki ugly pulóvert vesz idén a többieknek, akkor én sem maradhatok ki. Így alakulnak ki az egyes trendek és az aktuálisan népszerű ajándékok. Korábban a karácsonyi ajándék apróságokból állt: gyümölcsökből, könyvekből, zokniból... ma már minimum az okostelefon és a laptop a mérce. A határ egyre feljebb tolódik, a társas összehasonlítás és a valahová tartozás motívumai miatt pedig nem szeretnénk kimaradni a sorból.

Hogyan választhatunk megfelelő ajándékot?

A megfelelő ajándék kiválasztásánál igyekezzünk a szemünk előtt tartani a hasznosság elvét, azaz, hogy olyat vegyünk, amit használni fog a másik. Ezenkívül érdemes előre tervezni: már az ünnepeket megelőző nagy bevásárlóroham előtt célszerű átgondolni, hogy mit szeretnénk beszerezni, hogy elkerüljük a hatalmas tömeget és a türelmetlenkedést. Ha már hónapokkal az ünnepek előtt elkezdünk figyelni a másik igényeire, vágyaira, akkor sok időt spórolhatunk meg magunknak. A karácsony előtti heteket a vásárlás és rohangálás helyett ajánlott inkább a lelassulásra, a készülődésre fordítani.

Tárgyakra vagy élményekre költsünk?

A tárgyaknak van egy olyan tulajdonsága, hogy egy idő után megszokjuk őket (sőt, ez elég gyorsan lejátszódik, elég általában néhány nap), és természetesnek vesszük a létüket. Miután megkaptunk valamit, amire vágytunk, elkezdünk újabb dolgokra vágyni, ráadásul ezek az elvárások egyre nagyobbak lesznek. Az ajándékoknál - és úgy egyébként a fizikailag megfogható dolgoknál -, az emberek automatikusan elkezdik összehasonlítani magukat másokkal. Ez is közrejátszik abban, hogy milyen ajándékot választunk valakinek, nem szeretnénk például családi körben szégyenkezni. Az élményekre ezzel szemben szeretünk várakozni, izgatottá tesznek minket, s az identitásunk részévé válnak. Az élményekbe való befektetés hozzájárul a rövid és a hosszútávú boldogságunkhoz, összehasonlítani pedig nem igazán lehet őket.

A szeretetet hajlamosak vagyunk árucikkekké konvertálni. Úgy gondolom, hogy nincs azzal gond, ha ajándékozással fejezzük ki az ünnepek során a szeretetünket, de ne ez legyen a legfőbb szempont. Legyen az ajándék csupán egy kiegészítője az ünnepeknek, és ne hagyjuk, hogy elvegye a hangsúlyt az igazán fontos dolgokról: az együtt töltött időről, a finom ételekről, a nagy beszélgetésekről, a háláról, a boldogságról és a békességről.

Írta: Novák Dóra, Kikapcsolódok blog

 

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagramm oldalunkon! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6014340703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása