A zöld fák vezette úton, Zugló azon sarkát keressük, ahol a több, mint 60 éves álom vendéglője, az Aranyhal található.
Belépünk; tetszik az aranyhalas akvárium – ahol anno a friss pontyok úsztak, a piros-fehér asztalterítő, a tégla falfelület.
Ezt követően a teraszra érkezünk; a napernyők egyike alatt helyet foglalunk, hogy Péterrel beszélgethessünk, mielőtt megkóstoljuk egyikét az Aranyhal gondosan összeállított válogatásainak.A vendéglő élete mesébe illő - mintha az aranyhal egy évszázada kívánságokat teljesítene; annak idején egy házaspár alapította, 2013 óta Péter és csapata dolgozik az Aranyhal vendégeiért.
A vendéglő 50 férőhelyes, plusz kapcsolódik hozzá a külső terasz 45 fős és a kerthelyiség 30 fős kapacitással.
Gabriella: Mikor térjünk be az Aranyhalba?
P: Az év bármely időszakában várjuk vendégeinket.
Hivatásunk a tradicionális magyar konyha ételeinek megjelenítése mindennapjainkban, nem pusztán a halételek tekintetében.
Bár szeretnénk erősíteni a halfogyasztás kultúráját az egészséges táplálkozás jegyében, nálunk a csontos rántott csirkecomb, a borjúláb és a sült borda is megtalálható a halételek mellett.
Gabriella: Az elmúlt időszakban mire vagytok a legbüszkébbek?
P: körülbelül 3 hónapja kezdtünk el azon dolgozni, hogyan nyithatnánk a fiatalok felé.
Kreatív séfünkkel sikerült megalkotni azt a vonalt, amelyből az ifjúság is szívesen választ; igazán népszerű például a lazac steak színes répával és parajjal.
Továbbá Budapest egyik legjobb halételeket kínáló éttermeinek egyike lettünk.
A Hagyományok Háza keretein belül nyáron, 95 napon keresztül minden este élőzenét varázsoltunk vendégeink ételeihez; szeptembertől keddtől szombatig esténként cimbalom és hegedű zenei aláfestéssel készülünk.
Gabriella: Te mit ajánlasz az Aranyhal ételei közül?
P: Nálunk az étlap kéthavonta frissül, e mellett mindig készülünk heti ajánlattal és napi menüvel is.
Amit én ajánlok és az egyik kedvencem, a haltepertő.
Saját kigondolású fűszerezéssel készítjük, friss zöldségekkel és fehér kenyérrel deszkázzuk.
Illetve ajánlom a mézes-csípős oldalasunkat, amelyet sült karikaburgonyával körítünk.
Desszertjeink királynője a madártej; habgaluskával és aranymazsolával.
Gabriella: Miben különleges étterem az Aranyhal?
P: A Nemzetiségek hete, illetve a Székely ételek hónapja igen népszerű, valamint ősztől az év minden napján kapható halászlénken kívül, Zentai halászlevet is főzünk – Budapesten csak nálunk kapható – édeskés, csípős lé, amelyben harcsa és ponty, valamint túróscsusza a betét.
A rántott borjúlábunkért van, aki Somogy megyéből jár hozzánk.
Fontos számunkra a minőség; abban hiszünk, hogy az ételeink itt helyben – pár perccel az elkészítésük után a legízletesebbek – ezért nem is vállalunk házhoz szállítást.
A karácsonyi időszakban az alap halászlénkből – ötfajta halból, ponty, harcsa, tej és ikra betéttel - előrendelésre is főzünk; december 23. estig lehet átvenni nálunk az elkészített ünnepi halászleveket.
Előételként a haltepertőt kóstoltuk meg: a tepertő fűszerezése nagyon kellemes, ropogós külsővel és krémes belsővel; a sütőpapírral ágyazott fa deszkán hozzá több színű paprika, karikázott hagyma (lágy volt, kellő nedvesség tartalommal), uborka, paradicsom és citrom érkezett, néhány levél rukkolával.
A zöldségek frissek és ízletesek. A rukkola pikáns utóíze nagyon jó társa a tepertő fűszerességének.
Vaslapon sült harcsa filét és sült oldalast falatoztunk főételként: a harcsa tiszta és abszolút szálkátlan volt; pirult kérge harmonizált a grill zöldségekkel, amelyeket szaftosan készítettek el – ritka, hogy ilyen kiegyensúlyozott a grillezett zöldségek lédússága, a megfelelően sült állapot mellett.
Nagyon tetszett a fehér alapon kék mázas porcelán tányér; a zöldségek ragyogtak rajta.
Az étel ékszereként remuládot tálaltak egy szál zöldborsó csírával.
Az első remulád, amit valaha kóstoltam; remek hatást keltett a kovászos uborka, majonéz és kapribogyó egyvelege, a mártás textúrája cérnaszerű – izgalmas volt a különböző állagok tapasztalása egy komplett falaton belül.
A sült bordát karikázott burgonyával és pirított hagymával kaptuk, a tálalás koronáját az elfelezett borda hús adta.
A hús zsírtartalma eredményezte a szaftos ízt, a pír pedig ropogott a kezünkben.
A krumpli omlós volt, a szósz pedig természetesen paradicsomos.
Jól állt ennek az ételnek is a fa deszka.
Ezek után alig vártuk, hogy megérkezzen a madártej!
Piros szalvétán csatos üveg; felpattintottuk a zárt és belekanalaztunk az édességbe.
Teljesen lenyűgözött az összhatás; a tojáshab szinte vaj keménységű volt – alig süllyedt a vaníliás tömegbe, az alap sűrű – a darált vanília fekete pelyheivel, az aranymazsola pedig drágakőként bukkant elő a kompozícióból – némi savanykásságával és magnélküli mivoltával nagyon kellemes meglepetést okozott.
Kíváncsian várjuk, mit rejt az őszi Aranyhal; október 1-től az új étlapból megtudjuk!
Aranyhal szerinti jó étvágyat kívánunk!
Elérhetőség:
http://www.aranyhaletterem.hu/
https://www.facebook.com/aranyhalzuglo/
Írta: Sas Gabriella, Kikapcsolódok blog
Fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog
Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagramm oldalunkon!