Teszteltem: Flippermúzeum
2018. augusztus 12. írta: Anita Bé

Teszteltem: Flippermúzeum

Flipper – több tíz éve hallottam talán utoljára ezt a szót...a kar, ami visszalöki az áhított fém golyót a játékasztalra.

dsc_1032.jpg

A hőség egy szombatján Budapest XIII. kerületében parkoltuk le biciklijeinket, hogy aztán kinyithassuk a flippermúzeum kapuját.

Lépésről – lépésre kerültünk közelebb az ismerős illathoz, ami a már sokat megélt flipperek fizikai valójából, a műanyagból, a rétegelt lemezekből és a felhasznált fémekből áradt.

Gábor fogadott minket nagy szeretettel; pár perc múlva már a flippermúzeum különtermében – ahol moziszékeken, flipper gépekből megmentett részletekből készített asztalok mellett és természetesen külön bejáratos gépeken játszhatunk kedvünkre; szülinapunkon vagy csak úgy - beszélgettük a gyűjteményről, a legkülönlegesebb darabokról és a flipper-szerelemről.

dsc_1096.jpgRögtön megérinthettük a Sound Stage-et – a gépet, ami az „És megint dühbe jövünk” c. Bud Spencer és Terence Hill film ikonikus masinája.

Aztán a flipperek őskorába robbantunk egészen 1920-ig, amikor még a flipper tábláját kézi mozgatással rázni kellett, hogy a szegek között utat találhasson a golyó.

A BallyHoo egy 1932-es színes darabja tündököl a múzeumban – összesen 72 000 darab készült belőle, ezzel a világon az egyik legnagyobb példányszámban gyártott típus. Az első flipperkaros gép csak 1947-ben jelent meg.

Wow az 1975 körüli „bowling” pálya gép, amely a Starsky&Hutch-ban is szerepelt.

A koronggal gyakorlatilag úgy ütjük le a bábukat, hogy a korong valójában nem érinti a bábukat.

 Az 1966-os Dancing Lady felé perdülünk – a múzeum logója (Gábor kreálmánya) a játék táncos balerinájából alakult.

dsc_1135.jpgdsc_1110.jpg

 Mi szükséges ahhoz, hogy flipperezhess?

Minimum 5 éves kor (gyermekeknek kísérő megléte szükséges!) -fellépővel minden gyerkőc feléri az asztalt-, a kezed ujjai és az izgalom, hogy melyikkel is kezdj!

Egy belépővel, a nyitvatartási időben, az összes flipperen (napi szinten hárman dolgoznak a szakszerű karbantartáson) korlátlanul játszhatsz!

Mi a The Machine-nel kezdtünk.

Ez a gép az űr és a mesterséges intelligencia témájára épült, hideg színeivel és kissé erotikus női hangjával teljesmértékben megteremti a miliőt ahhoz, hogy a nyomógombok segítségével ebbe az utópisztikus, gépi világba kerülhessünk teljesen.

A tábla extrája a női fej 90 fokos elfordulása és arcának megváltozása, ha 2 golyót egymás után a megfelelő lyukba terelünk.

Megérinthettük a világ legnagyobb flipperét, Herculest 1978-ból; a játék golyója valódi biliárd golyó – Herculessel kizárólag az évente megrendezett kiállításon játszhatunk, ugyanis annyira egyedi, hogy már nincs hozzá elérhető alkatrész.

dsc_1120.jpg

És érkezett a Pac-Man körünk; az asztal különlegessége, hogy bizonyos golyó találatok után a flipper asztalon magán tudunk játszani a kivilágosodó Pac-Man játékkal.

A Diner az asztala az igazi amerikai érzésnek; híres amerikaiakat – köztük az egyik elnököt – kell kiszolgálnunk itallal és étellel, miközben a helyiség vendégei a felső ablakból figyelnek.

Elérkezett az idő, hogy kipróbáljuk magunkat az Apollo 13 küldetésében, amikor elérjük a megfelelő pontszámot az űrhajó felszáll az állomásról és egyszerre 13 golyót kapunk az asztalra, hogy egyszerre karozhassunk velük.

Nagyon tetszett a kísérőhang fűzér és a játék maga is – kétszer is bezsebeltük a 13-as golyócsomagot.

A Banzai Run-ért egyenesen rajongtunk; képzelj magad elé egy színes asztalt, több rámpával, gombákkal, több karral, aztán a szemedet engedd a fejdobozra, hiszen a küldetés függőlegesen folytatódik, miután a mágnes a golyót felszállította.

dsc_1311.jpg

Hosszú-hosszú órák is eltelhetnek, mire észleljük, hogy bizony megszomjaztunk.

Flipper hangulatban huppanhatunk le a bárban, játékasztalból mentett elemekből készült székeken és asztaloknál szürcsölhetjük el üdítőnket – amerikai kivitelben is (A&W Cream Soda, Dr. Pepper...) – miközben a kivilágított gömbön láthatjuk, eddig honnan érkeztek látogatók és milyen  szerencse pénzeket hagytak itt ajándékba.

Hogy mi van még?

Kung Lao …

dsc_1323.jpg

Kiss, ACDC, Sexy Girl, Super Mario, Shrek, The Simpsons, South Park, Rocky, Terminator, Pin-Bot, Attila the Hun, Circus, Pink Panther, Dracula, Freddy, Twilight Zone (minden idők egyik legkeresettebb asztala)…

Kattints ide, ha még szeretnél fényképeket nézni. 

Elérhetőségek:

http://www.flippermuzeum.hu/hu/

https://www.facebook.com/PbalGalleryFlipper/

Írta: Sas Gabriella, Kikapcsolódok blog

Fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagramm oldalunkon! 

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr414176173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása