Te mit adsz a gyermeked szájába fogzás idején?
2018. július 11. írta: Anita Bé

Te mit adsz a gyermeked szájába fogzás idején?

Update: felvettem a fogyasztóvédelemmel a kapcsolatot, kértem a cikkben nevezett rágcsaláncok anyagának vizsgálatát.

Az alábbi tájékoztatást kaptam eddig: 

"A bejelentésében foglaltakat vizsgáljuk, egy olyan területről és anyagról van szó, amivel kapcsolatban jelen információink szerint kevés vizsgálat történt.
További tájékozódást igényel, ami folyamatban van. Az Európai Bizottságtól is kértünk információkat, a válaszuk még nem érkezett meg.
További türelmét kérjük."

 

Akinek van gyermeke az tudja, hogy a fogzás nem egyszerű dolog egyik félnek sem. A picur babának komoly fájdalmakat okozhat az a fránya fogacska, ahogyan megpróbál áttörni, Édesanyának- Édesapának pedig mindezt végignézni szintén nem a legegyszerűbb.

fogzas-tunetei-baba-1920-1008.jpgKép forrása: https://www.nutriklub.hu/baba-0-12-honapos/fogzas/fogzas-jelei-tunetei-bf/

De mégis, milyen alternatívak állnak a rendelkezésünkre? Számomra a legmegbízhatóbb módszer a hazai segítségnyújtás: az ujjunkat tekerjük körbe egy tetrapelenkával, picit nedvesítsük be, majd ezt követően dörzsöljük át vele a picurka fogínyet. Van olyan csecsemő aki kifejezetten élvezi ezt a műveletet, de van olyan is, aki határozottan elutasítja .

66_5.jpgKép forrása: https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/A_fogzas_jelei_kepekben?aid=20161215150615

A másik megoldás az ínymasszírozó készlet, amely gyógyszertárakban kapható. Külsőleg olyan, mint egy fogkefe, de itt nem sörték, hanem szilikon helyezkedik el a termék végénél.

30329847_500x500.jpgKép forrása: https://pepita.hu/fogkefek-fogdorzsolok-fogapolasi-szettek-c1305

A harmadik -és az egyik legkedvesebb számomra- a Sophie zsiráf, amely egy édes kaucsukgumiból készült állatka. Jellegzetes illata, formája van. Részletesen beszámoltam erről a termékről, ITT

5328b870-d36d-4e1c-ad17-e837e9b2c77d_1.jpgA kép saját tulajdonom, szerzői jogok védik.

A negyedik megoldás, a hazai boltok kínálatában található fogzást segítő termékekek, amelyek vízzel vannak feltöltve: ezeket előzetesen be kell tenni a hűtőbe, majd miután az kellő hőmérsékletűre hűlt, átadható a babának. Sokaknak bevált, így ez is egy remek módja a fájdalom csillapításának.

ragoka.jpgKép forrása: https://www.hazipatika.com

Az internetet böngészve lettem figyelmes arra, hogy hatalmas piaca lett a rágcsaláncoknak. Nagyon mutatós darabok, nem vitás, de szemet szúrt, hogy mind-mind hasonló formavilággal rendelkezik. Márkaneveket nem szeretnék mondani, de a FB-on, és más kereskedelmi oldalakon rengeteget találni. 

vintagedekor_product_145734_170817072628_546248.jpegdorec1212_product_73922_170630131411_878725.jpegbesties_product_272907_180104143021_757523.jpegKépek forrásai: www.meska.hu

Ezek a kereskedelmi oldalak nem vállalnak felelősséget a termékek után, amelyeket ott értékesítenek. Minden esetben az eladó kötelessége az, hogy megfelelő minőségű termék kerüljön értékesítésre, ami szerintem így helyes, és korrekt.

De mire is következtettem a sok hasonlóságból? Arra, hogy ez bizony nagy eséllyel nem egyedi, és különleges termék, hanem a kínai oldalakon is fellelhető tucat. Körülbelül 1 percembe került, mire ezt a tényt beigazoltam:

1_20.jpg

2_15.jpg

3_17.jpg

4_15.jpg

Miért is aggódok ez végett? Lássuk be, Kínából rendelt termékeket adni gyermekünk közvetlen szájába szerintem bizarr. Bevallom, én sem szívesen rágcsálnám, nem, hogy a kisfiam szájába adnám. Azt már tudjuk, hogy a Fogyasztóvédelem vizsgált be ezen országok által kínált különböző termékeket, és rendszerint feltártak olyan szabálytalanságokat, ami végett forgalomból is kivonták ezeket. Bővebben: ITT, és ITT. (Legtöbb esetben a DEHP ad okot az aggodalomra, amely súlyos kockázatot okozhat nagyobb mennyiség esetén. Mi is ez? Bővebben: ITT)

Felkerestem pár oldalt, aki ezen termékeket árulja itthon: Volt olyan cég, aki többszöri rákérdezésre IS kerülte a választ a származást illetően (helyette bizonygatta, hogy ez orvosi szilikon, megfelel az EU szabványoknak, szóval "biztonságos", még tanúsítvánnyal is rendelkezik...) Jó, de mi is ez a tanúsítvány, mennyire hiteles? Ha Kínából rendelünk, valóban elképzelhető, hogy kapunk egy tanúsítványt ezen termékek mellé. Ellenben honnan tudhatjuk, hogy ezt nem csak valaki kinyomtatta? Hiszen pár száz forintos tételről beszélünk. Lehet-e hinni mindennek? És ha ez így van, miért is nem vallotta egyből be a származási országot? A tanúsítvány, amivel igazolják az állítást:

s-l1600.jpg

Voltak, aki többszöri unszolásra ismerték be, hogy bizony ez Kínából származik, de higgyem el, ezt máshonnan nem lehet beszerezni, már próbálták... "de olyan sokan keresik.."

Namármost: ha gyermekek számára készítünk termékeket, akkor -véleményem szerint- maximálisan meg kell győződnünk arról, hogy az alapanyag tényleg kiváló minőségű, megfelelő származási hellyel rendelkezik, ezen túlmenően felelősséget kell vállalni az elkészített termékekért. Minden boltban is kapható játéknál fel kell tüntetni a származási helyet. Itt ez miért nem valósul meg? Miért kell könyörögni azért, hogy ezt megtudjuk? Talán más lenne a helyzet, ha a gyártó első körben kiírná a forrást? Mivel a termékeket itthon még nem vizsgálta be tudtommal a fogyasztóvédelem, addig az általam leírtak nem tények. Reméljük a legjobbakat, és bízom abban, hogy a hazai kézművesek magabiztosak a termékek alapanyagait illetően.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6414106023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása