Ismételten vendégírói tollakkal ékeskedünk, fogadjátok szeretettel Sas Gabriella elmélkedéseit a paniniről!
Olyan sokszor hallottam már ezt a szót; pékségben, bárban, Szicíliában, Milánóban a piacon: Panino/Panini – valamiért nem hagyott nyugodni a kifejezés, a mai napig az elsők között szúrom ki étlapon, táblán, „falatkafotón”.
Pár napja egy kávézó oldalán bukkant fel az a már-már „geometrikusra” sült panini, ami teljesen bekebelezte gondolataimat.
A fotót bámulva éreztem, ahogy a kezeimbe veszem a meleg, mintás kérget, felemelem, megláthatom a vékony „töltelék” harmóniáját, az illatok egyenes úton töltik fel elmémet és lelkemet.
A paninit a „kenyere” teszi paninivé. Az olaszok szerint, ha valaki főztjét dicsérni akarod, elég annyit mondanod, hogy „annyira jó akár egy kenyér”! Miközben majszolni kezdem, bőszen azon kalandozok, hogy miért pont ilyen ez a szendvics. Vajon „előírt” a forma, a töltés, az elkészítési mód, a tálalás fajtája?
Igen.
A forma: a panini „kenyere” a gyökérkenyér, a fociacca vagy a baguette; a lényeg, hogy kívül ropogós, belül lyukacsos és rágós, sűrű tészta legyen, amelyet vízszintesen vágnak ketté. A töltés: táji „delik” (szalámi vagy sonka, sajt), pár szál zöldség; hús nélküli változatban padlizsánnal. Az elkészítési mód: grillsütőben sütik össze, így készül a valóPanini.
A tálalás: a hosszúkás formát 2 darabra (így lesz az egyes számra használt panino-ból panini – a többesszám) vágják és szalvétába bugyolálják, hogy akár útközben is fogyaszthassuk. Annyira tökéletes az alkotás – pont olyan széles és magas, hogy kényelmes elfogyasztani, nem potyog szét, kellemes hőmérsékletű és még szenzációsan is néz ki.
Egyes feljegyzések szerint már 16. századi olasz szakácskönyvben említést tesznek róla; népszerűvé az 1950-es években válik, 1980-ra státusz-szimbólumként tekintenek rá.
Hol lelhető fel napjaink legnagyszerűbb tradícionális paninije?
Firenzében.
Itt a panini rétegelt Sbriciolona-t (borssal és édesköménnyel ízesített sertés szalámi) és Pecorino-t (juh tejből készített sajt) rejt; ha további különlegességre vágyunk: Lampredotto – panini marha gyomorral töltve.
A paninikészítés titkos összetevője a gasztronómiai regionalitás, amelyet a területre jellemző delik egyedisége ad.
Létezik a PAmagyarNINI...
...Pick téliszalámi, Pálpusztai sajt, grillezett paprika vagy csemege uborka és gyökérkenyér!
Sas Gabriella