Panini, a DeliRoller
2018. április 03. írta: csabazsee

Panini, a DeliRoller

Ismételten vendégírói tollakkal ékeskedünk, fogadjátok szeretettel Sas Gabriella elmélkedéseit a paniniről!

Olyan sokszor hallottam már ezt a szót; pékségben, bárban, Szicíliában, Milánóban a piacon: Panino/Panini – valamiért nem hagyott nyugodni a kifejezés, a mai napig az elsők között szúrom ki étlapon, táblán, „falatkafotón”.

Pár napja egy kávézó oldalán bukkant fel az a már-már „geometrikusra” sült panini, ami teljesen bekebelezte gondolataimat.
paninipilot.jpg

A fotót bámulva éreztem, ahogy a kezeimbe veszem a meleg, mintás kérget, felemelem, megláthatom a vékony „töltelék” harmóniáját, az illatok egyenes úton töltik fel elmémet és lelkemet.

A paninit a „kenyere” teszi paninivé. Az olaszok szerint, ha valaki főztjét dicsérni akarod, elég annyit mondanod, hogy „annyira jó akár egy kenyér”! Miközben majszolni kezdem, bőszen azon kalandozok, hogy miért pont ilyen ez a szendvics. Vajon „előírt” a forma, a töltés, az elkészítési mód, a tálalás fajtája?

Igen.

the_king_of_ham_and_cheese_sandwiches_photographs_j_kenji_lopez_alt.jpg

A forma: a panini „kenyere” a gyökérkenyér, a fociacca vagy a baguette; a lényeg, hogy kívül ropogós, belül lyukacsos és rágós, sűrű tészta legyen, amelyet vízszintesen vágnak ketté. A töltés: táji „delik” (szalámi vagy sonka, sajt), pár szál zöldség; hús nélküli változatban padlizsánnal. Az elkészítési mód: grillsütőben sütik össze, így készül a valóPanini. 

A tálalás: a hosszúkás formát 2 darabra (így lesz az egyes számra használt panino-ból panini – a többesszám) vágják és szalvétába bugyolálják, hogy akár útközben is fogyaszthassuk. Annyira tökéletes az alkotás – pont olyan széles és magas, hogy kényelmes elfogyasztani, nem potyog szét, kellemes hőmérsékletű és még szenzációsan is néz ki.

Egyes feljegyzések szerint már 16. századi olasz szakácskönyvben említést tesznek róla; népszerűvé az 1950-es években válik, 1980-ra státusz-szimbólumként tekintenek rá.

Hol lelhető fel napjaink legnagyszerűbb tradícionális paninije?

Firenzében.

Itt a panini rétegelt Sbriciolona-t (borssal és édesköménnyel ízesített sertés szalámi) és Pecorino-t (juh tejből készített sajt) rejt; ha további különlegességre vágyunk: Lampredotto – panini marha gyomorral töltve.

panini.png

A paninikészítés titkos összetevője a gasztronómiai regionalitás, amelyet a területre jellemző delik egyedisége ad.

Létezik a PAmagyarNINI...

...Pick téliszalámi, Pálpusztai sajt, grillezett paprika vagy csemege uborka és gyökérkenyér!

Sas Gabriella

képek forrása:

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr613802474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása