Recept: Epres kitkat torta
2015. március 29. írta: Anita Bé

Recept: Epres kitkat torta

Spanyolországban már nagyon zamatos epret kóstolhattam, itthon ezt még azért nem tudnám elmondani. Ha egy kicsit türelmesek vagyunk, akkor itt is megjelennek azok a kis zamatos és édes gyümölcsök, amik ehhez a recepthez kellenek. Alább megtaláljátok azt a receptet, ami a torta alaphoz kell, illetve a krémet, amivel megkenhetitek. A többi már csak a fantáziátokon múlik, itt epret, és kitkat csokit használtak a dekorációhoz, és a jobb íz eléréséhez. Jó sütögetést! :)

59cecf47d6863a30c40f309d3fe697b1.jpg

Az első és a legfontosabb, egy jó minőségű, könnyű alapot kell sütni. Ha nem tudod, hogy melyik a jó alaprecept, használd ezt: 

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
3 egész tojás
3 evőkanál meleg víz (kb. 40 fokos)
7 dkg átszitált porcukor
10 dkg átszitált süteményliszt
2 teáskanál sütőpor
1 nagy csipet só
4 evőkanál olvasztott vaj vagy növényi olaj

Elkészítés: A légkeveréses sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük. 
A lisztet kisebb tálba szitáljuk, a csipet sóval és a sütőporral elkeverjük.  A 3 egész tojást kb. 1,5 literes keverőtálba ütjük, hozzákanalazzuk a meleg vizet, valamint kimérjük a cukrot. A háztartási robotgép habverőjével erős fokozaton 5-7 perc alatt fehéredésig keverjük. Könnyű halványsárga krémet kell kapnunk. A habverőt alacsonyabb fokozatra állítjuk, óvatosan belekanalazzuk a lisztet, és további 1-2 percig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, illetve olajat. A kész tésztát azonnal az előkészített tortaformába kanalazzuk, tetejét szépen elsimítjuk, néhány határozott mozdulattal a konyhapulthoz ütögetjük, hogy a nagy légbuborékok már most távozzanak, sütés közben ne púposodjon fel, és ne repedjen meg a tészta teteje. 
Előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranysárgára sütjük. Mivel minden sütő másként működik, a 18. perc környékén érdemes tűpróbát végezni. Akkor készült el a tortalap, ha a tűt - ami lehet kötőtű vagy hústű - úgy tudjuk kihúzni, hogy nem marad rajta tészta.
Ha megsült, 5 percig állni hagyjuk a formában, majd egy fa vagy műanyag kés segítségével óvatosan elválasztjuk a forma széléről, és rácson hagyjuk hűlni.

Ha nagyon felpúposodott volna, a legegyszerűbb, ha a rácsra sütőpapírt helyezünk, a tortát pedig fejjel lefelé ráborítjuk, így hagyjuk hűlni. Mire visszafordítjuk, az esetleges púp már le is lapult.

Fontos, hogy csak szobahőmérsékletű tortaalapot töltsünk! Előző este is megsüthetjük, és frissen tartó fóliába csomagolva másnapig állni hagyjuk. Ha a gyors alapreceptből sötét színű tortát szeretnénk készíteni, csípjünk le 3 dkg-ot a lisztből, és helyettesítsük jó minőségű cukrozatlan kakaóporral!

Csokis-vaníliás vajkrém

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű torta töltéséhez:
25 dkg puha vaj
5 dl tej
10 dkg porcukor
2 csapott evőkanál kukoricakeményítő
1 rúd vanília, 3 evőkanál jó minőségű kakaópor

Elkészítés: A cukrot és a keményítőt tálba szórjuk, 5 evőkanál tejjel csomómentesre keverjük, félretesszük.
A maradék tejet tapadásmentes lábosba öntjük, a vaníliarudat hosszában felhasítjuk, a magokat kikaparjuk, és héjjal együtt a tejbe dobjuk, felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Nagyjából 10 percet állni hagyjuk, hogy kissé kihűljön, és a héjban maradt vaníliamagok is kiszabaduljanak. A héjat kivesszük, a tejet ismét melegíteni kezdjük úgy, hogy már hozzákeverjük a feloldott cukros keményítőt és a kakaóport. Folyamatos kevergetés mellett 2-3 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről. Kézi habverővel hozzákeverjük a puha vajat.
Hűlni hagyjuk. Ha már konyhai hőmérsékletű, megtöltjük vele az előzetesen előkészített tortalapokat.   
Megjegyzés: Ez a mennyiség a 3 részre vágott tortalap töltéséhez és dekorálásához is elegendő. 

Via: mindmegette.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr987314764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása