Ezért tombol(j)unk a fesztiválokon
2018. június 11. írta: Anita Bé

Ezért tombol(j)unk a fesztiválokon

Itt a nyár, szinte minden hétvégére jut egy fesztivál, tökéletes alkalmat teremtve arra, hogy végre kicsit kiengedhessük a gőzt. Vajon milyen hatással vannak ránk a fesztiválok? Miért választja ennyi ember ezt a fajta kikapcsolódást? Cikkünkben ezeknek jártunk utána.

35134102_1733256590061576_1154791812540399616_n.jpg

A fesztiválok izgalmasak. Ráadásul ez a fajta izgalom már a várakozási időszakkal kezdetét veszi, hiszen hónapokkal előbb megvesszük a jegyünket/bérletünket, lefoglaljuk a szállást, hangolódunk kedvenc együttesünkre stb... Majd pedig a helyszínre érkezve számos izgalmasabbnál izgalmasabb program vár minket: kipróbálhatunk extrém sportokat, végre hallhatjuk kedvenc együtteseinket, énekeseinket, és ismerkedhetünk. Ez a fajta izgalom boldogságot szabadít fel bennünk, s a „fesztiválérzés” ezekből a pozitív érzelmekből tevődik össze.

kepernyofoto_2018-06-10_20_59_26.png

Kép forrása: freepic.com

 Átélhetjük a valahová tartozás érzését. Azzal, hogy belépünk egy fesztiválra, máris egy fesztiválközösség tagjaivá válunk, ahol ennek a tömegnek nagy hatása lesz arra, hogy milyen élményekkel is távozunk majd a fesztiválról. A csoportokban a hangulat ragadós, s a megélt érzelmek még intenzívebbek: gondoljunk csak arra, hogy nem is tudnánk elképzelni egy jó koncertet egy lelkes közönség nélkül, ami a zene ütemére együtt „dobban”. Közösen élhetünk át életre szóló élményeket, s megtapasztalhatjuk, hogy valaminek a részesei vagyunk.

A fesztiválok kizökkentenek minket a hétköznapokból. Megváltozik az időérzékünk, éjszaka tombolunk, nappal alszunk, de tulajdonképpen nem is kell azzal foglalkoznunk, hogy mennyi az idő. Mivel sokkal kevesebb korláttal találkozunk, mint a hétköznapokban, s sokkal kevesebb szabálynak kell megfelelnünk, személyiségünket és vágyainkat jobban szabadjára engedhetjük. Ezért fordulhat elő, hogy valaki, aki évközben legtöbbször rendezett, fegyelmezett, a fesztiválokon elengedi magát, hiszen végre nem kell megfelelnie, önmaga lehet. Az embert az vezérli, hogy minél boldogabb és elégedettebb legyen, s ehhez a fesztiválokon minden adott. Vágyainkat akár extravagáns módon is kielégíthetjük (pl. extrémsportok, tombolás egyes formái).

A fesztiválok oldják a feszültséget. Amikor végre kiszakadunk a munkával, tanulással teli hétköznapokból, jól esik kiengedni a felgyülemlett feszültséget. Nem véletlen, hogy erre a nyár a legmegfelelőbb időszak: a kellemes idő, a Balaton-part, a különféle programok – beleértve a fesztiválokat -, kimozdulásra buzdítanak minket, s a szabadság illúzióját keltik. Az emberek többsége nyáron gyűjti a legtöbb olyan élményét, melyre az év további részében is nosztalgikusan tekint vissza. A zene, a társaság, s a különféle programok mind-mind feszültségoldók, emellett energiával töltenek fel minket.

419e9e8400000578-4624332-image-a-133_1498082163984.jpg419ec59a00000578-4624332-image-a-173_1498084044480.jpgKépek forrása: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4624332/Festival-goers-line-Glastonbury.html

A zene boldoggá tesz. A zenehallgatás boldogsághormonokat, s erős érzelmeket szabadít fel bennünk, ráadásul egy koncertélmény általában eufórikus hangulatot is teremt.

Fejlődnek a társas készségeink. A fesztiválokon az emberek többsége nyitott, közvetlen, s ez a stílus ránk is átragad. A felszabadultság és a boldogság hozzásegít a kapcsolatok kiépítéséhez és az ismerkedéshez, hiszen, ha boldogok vagyunk, nő az önbizalmunk, s másokat is sokkal pozitívabban szemlélünk.

Amellett, hogy a fesztiválokon valóban szabadabban viselkedhetünk, s az alapvető cél is az, hogy feltöltődve, élményekkel gazdagítva érkezzünk haza, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ismerjük a saját határainkat és vigyázzunk egymásra! A fesztiválok számos lehetőséget rejtenek magukban ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, de veszélytől sem mentesek.

Felelősségteljes fesztiválozást kívánunk!

Írta: Novák Dóra

Tetszett ? Ha igen, kövess bennünket a Facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le a friss cikkeinkről!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr214040082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita Bé 2018.06.12. 12:21:30

@fájnöl verzsön: Saját tapasztalat? :)
Van benne ráció természetesen, de azért vannak olyanok is, akik nem így látják.
Jómagam imádom a jó fesztiválokat, holott nem fogyasztok alkoholt, sem drogokat. Szeretem a klassz zenét, szeretek jókat táncolni, és a barátaimmal együtt megélni ezeket a klassz perceket. Képzeld, Anyósom 53 évesen is képes elmenni egy fesztiválra, mert imádja a mai napig az adott együttest, aki fellép majd. Ő sem tartozik abba a körbe, akit jellemeztél.
Csodás napot Neked! Üdv.: Anita
süti beállítások módosítása