Egy nap országunk havas Marokkójában - Shiraz Hotel Egerszalók
2019. január 31. írta: Anita Bé

Egy nap országunk havas Marokkójában - Shiraz Hotel Egerszalók

Vasárnap reggel -5 Celsius fok; csendes hófehér táj; a Shiraz Hotel vöröses barna – fehér ívelt kapuja hívogat. Narancsfákkal zsilipelünk, majd fűszeres illattal fogad minket a ház asszonya.

 

dsc05153.JPG

 

Asztalhoz ülünk; máris authentikus marokkói teával kínálnak minket, miközben alma ízű vizipipára szippantunk és háziasszonyunk bemutatja a család elgondolása alapján varázsolt kikapcsolódok házat.

A teát tradicionálisan készítik, íze egyben zöld, telt, édes-mézes és rózsás.

 

Bármerre tekintünk puffok, fa dohányzóasztalok, vizipipa állványok, szőnyegek, minták, csodalámpások és félhomály; minden olyan puha és finom.

A Shiraz authentikus bútorai, a szőnyegek, a dekor elemek, marokkói mesteremberek sajátkezi munkái; még a beltérbe illesztett épület díszeket is a stílusvilág szakemberei helyezték fel.

 

dsc05236.JPG

 

Megérint az itt dolgozók rajongása, a szobákhoz indulunk.

Vezető szál a vörös/bordó és a kék:  a közlekedők szőnyegelése, a mécsesek és füstölők egyre jobban elvarázsolnak. Belépünk a szobába; kékség, baldachin, totális összhang.

Majd a bordó színvilág érkezik és a lakosztályok földjére lépünk.

 

dsc_6130.JPG

 

dsc_6166.JPG

 

A belterekben – így a szobákban is – használt illatosítókat külön a hotel részére készítik.

Lassan délidőnkhöz érkezünk; háziasszonyunk átad minket az étterem csapatának.

Rózsaszirmokkal körforgó szökőkút, mázas kerámia fűszerkínálók, TURBANisztikus mennyezet, odakint pedig a csodás téli táj.

 

dsc_6170.JPG

 

Felfrissülünk és érkezik is előételünk, az ízpingált padlizsánkrém.

A konyha hitvallása alapján, amit csak lehet, helyi termelőktől vásárolnak.

Előételünk roppant impresszív; ízlelőim személyes kedvence a retek csíra, a pirított rizs és a céklapor érintése.

Limonádét kortyolgatunk; harcsapaprikást és marokkói csirkét villázunk.

A harcsapaprikás pörcpelyhes gombócokkal és zöldség chips-szel, a marokkói csirke fazekas kúp alól, fügés illattal tárul elénk; ízük elragadó.

 

dsc_6240.JPG

dsc_6232.JPG

 

A vasárnap nálunk a desszert napja, örömmel falatozzuk a gesztenyés panna cotta-t és a diós-meggyes palacsinta párnát, amelyek ízvilága a főételekéhez hasonlóan többszintű.

 

Egy kis pihenés után a várva-vár török fürdőhöz érkezünk; bemutatkozik fürdőmesterünk. A vizek nem az egerszalóki termál fajták, így akár órákig relaxálhatunk a medencékben. A megvilágítás mindenhol a csillagos égboltot és a váltakozó színek erejét ajándékozza. Zuhanyzó aromatikus élménnyel, kültéri rőzse szauna, aquameditációs kamra – ahol a kehelybe csöppenő víz hangja és fényvisszaverődése csábít, bio szauna – ahol az ajtó nyitásával friss széna illat áramlik orrunkba, kellemes meleg fa ergonómián pihenhetünk, miközben az átlátszó panelek mögött alpesi szénakockák és naponta kevert gyógynövények illata kering.

 

dsc05191.JPG

 

A sókamrában infra melegítők között, 1 tonna pakisztáni sókocka épületében töltődünk. A gőzkabinok felől jázmin illata áramlik – az arany-kék díszítettben, mákos-cukros testfrissítést végezhetünk magunkon. Miután a hammam kezelések saját kúttal beépített, melegített kőágyait is megtekintettük, mesterünk hammambéli gőzszeánszot tart nekünk.

Az ajtó csukódik, helyünket elfoglaljuk a kék marokkói csempés ülőn, szorosan a kút mellett; gőz honol mindenhol, mesterünk folyamatosan mesél. Lassan tágul elménk; kezünkben fekete olivamasszát veszünk, megdörzsöljük testünket és jöhet is az első vödör víz – fenomenális!

 

Tovább beszélgetünk, teljesen egymásra kapcsolódunk, kezünkbe vesszük a selyem, csalán és len anyagból készült kesztyűt, amellyel testünket dörzsöljük.

Érkezik a hideg vízcseppekből perzselődő meleg gőz, amely egyre izzasztóbb.

Vödrözünk és még egyszer – az elején nem gondoltuk, hogy ezt a látszólag áttörhetetlen gőzt, ennyire kellemesnek érezzük majd.

 

Haladunk tovább, mesterünk szultánzsákkal simítja hátunk és habgyüleményt présel ránk, ami szinte azonnal selymessé varázsolja bőrünk; egy következő vödörrel szembesülünk, majd a tetőfok melege és még egyszer. Az elmúlt 30 percben megtisztultunk.

 

Mentateát kortyolgatunk és a fészkek egyikében pihenünk meg; feltöltődve, kisimulva térünk vissza esti városunkba.

 

Neked ajánljuk a Shiraz-t, ha imádod a selytelmes belső tereket, a fűszeres illatokat, az arab világ dekorjait, az authentikus kelet jellemzőienk megvalósulását; ha egyedüllétre vágysz, ha romantikus bájtúrára, ha családi pihegésre!

 

Elérhetőségek:

https://shiraz.hu/hu

Írta: Sas Gabriella, Kikapcsolódok blog

Fényképezte: Csapó Krisztián, Kikapcsolódok blog

A fényképek tulajdonosa a Kikapcsolódok blog, amelyet szerzői jogok védenek. (Mentése, más oldalakon való megjelenítése az Index.hu és a Minimag.hu oldal kivételével nem lehetséges.)

Tetszett a cikk? Kövess bennünket Facebook oldalunkon is, vagy nézz körbe az Instagramm oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7214600034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása