Recept: Hétvégi mogyorózás, azaz csokis-mogyorókrémes pite
2018. február 18. írta: csabazsee

Recept: Hétvégi mogyorózás, azaz csokis-mogyorókrémes pite

A mogyoró termése értékes tápanyag: mintegy 60% zsírt, 14% fehérjét, 5 mg/100 g C-vitamint tartalmaz. Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalóriát tartalmaz. Ez a növényi zsiradék alapvetően telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet és nem károsítják az érfalakat – ezért fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Emellett sok benne a növényi rost, meglehetősen sok B1-B2-H- és E-vitamint és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. (Forrás: wikipedia)

Legutóbbi receptünknél is jól jött volna egy pite-forma, most azonban komolyabb technikai felkészültséggel vágtunk neki a hétvégi sütéshez. Ezzel a receptünkkel is szeretnénk megmutatni, milyen egyszerűen, kevés összetevőből is lehet finomságot alkotni.

zcx_9854.jpg

Hozzávalók (26 cm-es piteformára, 8 szeletre vonatkoztatva):

A pitetésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál porcukor

A csokis-mogyorókrémhez:

  • 10 dkg étcsoki
  • 20 dkg mogyorókrém
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejszín

 

Először a pitetésztával kezdjünk, mivel ezt úgyis pihentetni kell majd a hűtőben, ill. ezt követően megy önmagában a sütőbe!

A lisztet, porcukrot, tojást, vajat gyurmázzuk össze! Ha túl száraznak tűnik a keverék, egy kevés vizet tegyünk hozzá. Akkor lesz a pitetészta szép egyenletes, ha eléggé homogén szerkezetté tudjuk gyúrni.

img_20180217_163046_1.jpg

Alakítsunk belőle egy nagy gombócot, tegyük bele egy nejlonzacskóba, folpackba (hogy ki ne száradjon), és tegyük a hűtőbe kb. fél órára.

img_20180217_172008_1.jpg

Mialatt a sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra, a tésztát nyújtsuk ki közelítőleg olyan átmérőjű kör formára, hogy a pite-formát jól kitöltse! Ha jól adagoltuk a hozzávalókat, nagyjából 5 mm vastag lesz az így kialakult tésztalap. Ezt tegyük át a pite-formába, szépen dolgozzuk el egyenletes vastagságúra! Középről indítva a lapogatást, szépen hozzá tudjuk a tésztát igazítani a formához.

img_20180217_172235_1.jpg img_20180217_172437_1.jpg

Süssük a pitét ~20 percig.

Eközben a csokoládét, vajat, mogyorókrémet olvasszuk-keverjük egybe. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd keverjük össze a masszát.

img_20180217_173501_1.jpg

A krémet öntsük rá a pitetésztára. Ne ijedjünk meg, ha az elején túl hígnak tűnik a massza, pár órás hűtés után szépen vágható lesz.

img_20180217_182503_1.jpg

Jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr5913678712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.