Recept: Flódni és egy kurta klip
2017. november 19. írta: csabazsee

Recept: Flódni és egy kurta klip

„Mert nézd csak, el is döntheted a tányéron, és boncolhatod rétegenként. De buta vagy, ha így csinálsz, hiszen lényege a harmónia, ami csak úgy ízlelhető, ha a rétegeket egyszerre metszed át. A tészta csak vékonyan fekszik a rétegek közibe, azért csak, hogy lásd, mit eszel.”

Fenti mondatokat egy ínyenc sütifogyasztó szájából hallottam a minap, mialatt egy flódni elmajszolásába kezdett egy kávézóban. De mit is lehet tudni a flódniról?

A flódni a magyarországi zsidó konyha süteményeként ismert, neve a német Fladen szóból eredeztethető, ennélfogva egy sokrétegű piteként értelmezhető. A rétegek jelképi jelentőséggel bírnak, a mák és a dió a gazdagság, termékenység szimbólumai. Bár a zsidó hagyomány a diót kettősen értékeli, mivel a pozitív értelmű termékenység mellett a bűnhöz köthető jelkép is. De ez a kettős értelmű megközelítés a reformtáplálkozás sugalmai által metszett elme számára ismerős minden olyan esetben, amikor egy édesen tápláló desszertet tolnak elénk. A csoki, a marcipán, a cukros habok a bűntudat és a fülcimpát cibáló boldogság serkentői egyaránt.

fb_img_1511122670515.jpg

A flódni receptjét első ízben még abban az időben vetették papírra, amikor egy süteménynek nem volt célja emlékeztetni az érdemtelen tobzódásra. Én azonban csak pár éve találkoztam vele először, és a tápláló rétegekben hamar megtaláltam az egészségesség filozófiáját. Ha valaki a vékony tésztalapok közé szorított alma-, vagy mákrétegekre egyetlen rossz szót is szólna, annak javaslom egy nyírfacukorral szórt tányérszél rágcsálását.

Találhatsz ma Budapesten flódnit olcsón és drágán, tégla- és kockaformában. Laczkó Gábor barátom, aki egyben a Kávékalmár nevű pörkölőüzem atyja, végigkóstolta a városban kapható flódnikat, és tapasztalatainak szintéziseként készítette el a sajátját, amit Zérczi Attilával filmre vettek.

17353501_1591525670876883_2710038227802229141_n.jpg

A kis filmecske három percben mutatja be a sütemény készítését, nézzétek hát: 

3 perces flódni from Kavekalmar on Vimeo.

A kurta klipben szereplő flódni az alábbi receptúra szerint készült:

17388783_1591525147543602_4705345036066809558_o.jpg

A tészta

  • 75 dkg liszt
  • 37 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 5 tojás sárgája
  • 1,5 dl száraz fehérbor

Mindezt keverjük össze, gyúrjunk belőle tésztát, majd tegyük hűtőbe, mialatt a töltelékeket elkészítjük!

 

A mák/diótöltelék

  • 30 dkg darált mák/dió
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1,5 dl fehérbor (igen, már megint!)

Keverjük mindezt össze, majd ismételjük meg a műveletet a mák helyett ugyanennyi darált dióval!

 

Az almatöltelék

  • 1,2 kg alma
  • 1 evőkanál méz
  • 4 dl fehérbor (aki nem olvas előre, most nyithat egy újabb palackot :))
  • 1 evőkanál cukor
  • Fahéj, szegfűszeg

A meghámozott, kimagozott almát főzzük össze a fenti összetevőkkel!

Térjünk vissza a tésztához! Kétféle megoldás terjedt el: szilvalekvár minden réteghez, vagy csak különálló szilva réteg. Ettől függően a tésztát négy- vagy ötfelé osszuk fel. Az első kinyújtott tésztaréteget tegyük a kivajazott tepsibe, majd kenjük meg szilvalekvárral, és tegyük rá a diót. Ezt egy újabb tésztaréteggel fedve ismét szilvalekvár, majd a mák következik. Az almatölteléknek is hasonlóképpen megalapozunk, majd egy vastagabb tésztaréteggel zárjuk a sort, amit villával megszurkálunk.

Másfél órán át 190 fokos sütőben sütjük, majd kitartó türelmet gyakorolva, várunk még egy napot, mielőtt felszeljük. Ha nem így teszünk, minden szétfolyik, és akár mindent az elején összekeverhettünk volna.

Jó étvágyat!

img_8119.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6913311235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.