2 nap és kezdődik a 17. FINA Világbajnokság
2017. július 12. írta: Anita Bé

2 nap és kezdődik a 17. FINA Világbajnokság

Bár még folynak munkálatok, már csak az utolsó simítások vannak hátra, Budapest és Balatonfüred is felkészült a 17. FINA Világbajnokság résztvevőinek fogadására. Dr. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke a helyszínek bejárását követően úgy fogalmazott, mind a világeseménynek keretet adó rendszer, mind a létesítmények teljes mértékig megfelelnek a FINA minden elvárásának – derült ki a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. sajtótájékoztatóján.   

unnamed_2_26.jpg

Úgy is mondhatnám ráfordultunk az utolsó hosszra. Három nap múlva, július 14-én kezdetét veszi hazánk eddigi történelmének legnagyobb sporteseménye, a 17. FINA Világbajnokság. Budapest és Balatonfüred péntektől a világ egyik legfontosabb sportrendezvényének házigazdája lesz” – kezdte köszöntőjét dr. Seszták Miklós, a 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának elnöke, nemzeti fejlesztési miniszter a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. mai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, nem mindennapi körülmények között nyerte el Magyarország a rendezés jogát, hiszen Mexikó visszalépését követően példa nélküli gyorsasággal kellett hazánknak felkészülnie a rendezésre, ami sikerült is. Mind a főváros, mind Balatonfüred készen áll a résztvevők fogadására. Kiemelte, bár még folynak egyes munkálatok, de ezek már az utolsó simítások. „A világbajnokság megrendezésével megmutatjuk, hogy nem ismerünk lehetetlent. Az esemény az összefogásról, a magyarok tehetségéről, a betartott ígéretről szól. Minden esély megvan arra, hogy nem csak egy jó, de talán a legszebb, leghangulatosabb VB-t rendezheti Magyarország” – tette hozzá a fejlesztési miniszter. Kiemelte, a világbajnokság hozzájárult ahhoz is, hogy létrejöjjön Budapesten számos, már régóta esedékes fejlesztés, így megépült a Duna Aréna, teljesen megújult a Margitsziget és számos uszoda is. Emellett sor került számos egyéb olyan beruházásra, amelyek évtizedeken át szolgálják majd a hazai sportéletet és a fővárosiak kényelmét. Beszédében hangsúlyozta, a világesemény költsége 46,4 milliárd forint volt, amely magba foglalja az ideiglenes beruházásokat, a nyitó- és zárórendezvény lebonyolítását, valamint a szervezési díjakat, tartós fejlesztések 84 milliárd forint értékben valósultak meg.

unnamed_5_10.jpg

Dr. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke beszédében hangsúlyozta, nagy öröm a FINA számára, hogy Magyarország, azon belül is Budapest és Füred ad otthont a VB-nek. Mint elmondta, az elmúlt pár nap során megtekintették a helyszíneket és elismerésük a szervezőknek, hiszen mind a világeseménynek keretet adó rendszer, mind a létesítmények teljes mértékig megfelelnek a Nemzetközi Úszószövetség minden elvárásának. Dr. Julio C. Maglione hangsúlyozta, nagyra értékelték Orbán Viktor miniszterelnök támogatását, aki a kezdetektől fogva segítette a világbajnokság megvalósulását. Az erőfeszítések eredményeként pedig minden idők egyik legsikeresebb világbajnokságát várja a Szövetség.

unnamed_3_20.jpg

Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a FINA Világbajnokság a világ egyik legnagyobb sporteseménye, amely iránt folyamatosan nő az érdeklődés. Míg a 2013-as barcelonai világeseményt a közvetítéseken keresztül közel 4,4 milliárd ember követte szerte a világon, addig a 2015-ös kazani VB teljes nézettsége már 6,8 milliárd volt A nézettséggel együtt pedig folyamatosan növekszik a világeseménynek a rendező ország gazdaságára gyakorolt pozitív hatása is. A hatástanulmányok szerint a barcelonai rendezés közel 211 millió euró értékű többletet eredményezett, míg a kazani VB 162 millió dollárnyit A vizsgálatot természetesen Budapesten is elvégzik majd, de az Elit viadalokat követő, közel 10 000 versenyző részvételével zajló Masters világbajnokság várhatóan 3-4 millió eurós hasznot jelent majd, hiszen a Masters versenyekre az elit VB létesítményeiben kerül sor, így a Masters versenyek megrendezésének költsége minimális. A versenyhelyszínek kapcsán Cornel Marculescu kiemelte az óriás toronyugrást, amelynek hátterében a világ bármely pontján élő nézők megcsodálhatják majd a Parlament épületét.

Dr. Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos felszólalásában szintén a Világbajnokság turizmusra gyakorolt pozitív hatását hangsúlyozta; mint fogalmazott, a VB ismét felhelyezi Budapestet a térképre és várhatóan jelentős mértékben nő majd a Budapestre érkező turisták száma. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a VB hatására tovább erősödhet a hazai sportélet is, nőni fog azon fiatalok, gyerekek száma, akik a VB hatására kezdenek majd úszni, vízilabdázni, vagy döntenek valamely más vizes sport kipróbálása mellett. Hozzátette, a világbajnokság kezdetére időzített komplex városfejlesztési projekt eredményeként jobb otthona lesz a fővárosiaknak Budapest, hiszen nem csak megújultak az uszodák, de nőtt a vízfelület is, hosszabbak lettek a kerékpárutak, és több zöldfelület várja a lakosságot.

Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke hozzászólásában hangsúlyozta, bejárva a világbajnokság helyszíneit, úgy véli, a látottak önmagukért beszélnek.

A rendezvényen bemutatták a 17. FINA Világbajnokság érmeit is, amelyeket a Graphasel Design Studio álmodott meg. Ördögh László, a stúdió művészeti vezetője elmondta, a tervezés során az volt a céljuk, hogy az érmek méltó szimbólumai legyenek a világeseménynek, ezért az egyik oldalukon a FINA logó mellett a Duna és a Balaton körvonala látható, míg a másik oldalán a 17. FINA Világbajnokság logója és arculti elemi jelennek meg.

Az érmek bemutatását követően dr. Seszták Miklós, a 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának nevében a két elsőként elkészült aranyérmet jelképesen Dr. Julio C. Maglione, Cornel Marculescu nyakába akasztotta.

A csoportképen balról jobbra

unnamed_29.jpg

Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke 

Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója

Dr. Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke 

dr. Seszták Miklós, a 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának elnöke

Dr. Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos

Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr5912658639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása