Recept: Tárkonyos-gombás meditáció
2017. június 20. írta: csabazsee

Recept: Tárkonyos-gombás meditáció

Hétvégi meditációs gyakorlatként a főzés mellett döntöttem. A (főzésre) koncentrált meditációs állapotok elősegítői az illatok. Erre most a tárkonyt választottam ki: 

A tárkony (Artemisia dracunculus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, az üröm nemzetségbe tartozó, évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony.

Fűszer- és zöldségnövényként világszerte termesztik. Vadon az északi félteke nagy területén előfordul: Kelet-Európától Közép- és Kelet-Ázsiáig, de még Észak-Indiában is, valamint Észak-Amerika nyugati részén, s dél felé még Mexikó területén is. Elképzelhető azonban, hogy az észak-amerikai populációk emberi termesztésből vadultak ki. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.

(wikipedia)

Tárkonyos-gombás karaj 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál mustár
  • 3 tesákanál őrölt tárkony
  • 40 dkg gomba (csiperke)
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • só, bors, olívaolaj
  • köretnek tészta

Kezdjük légzésgyakorlattal! Vegyünk egy hosszú-hosszú, mély levegőt, majd tartsuk bent mindaddig, amíg a vöröshagymát felaprítjuk, és a melegített olívaolajra dobjuk. A dinszteléshez szórjunk a hagymára egy kis sót, ez kivonja a nedvességet belőle, az üveges állapotot könnyebben elérjük.

img_20170618_092000.jpg

Csukjuk be a szemünket, képzeljük magunk elé egy egészséges, minőségi karajt növesztő sertés képét. Ha szerencsénk van, a kivágott karaj már a vágódeszkán hever előttünk. Mielőtt a felszabdalásba kezdünk, nyissuk ki a szemünket! A vékony csíkokra vágott karajt dobjuk a hagymára a zúzott fokhagymával, és pirítsuk meg a húst!

img_20170618_091013.jpg

Tegyük bele a lisztet, mustárt és a tárkonyt. Ennek a keveréknek is jót tesz egy kis pirítás, majd öntsük fel 1-2 dl vízzel, és pároljuk fedő alatt 15 percen át! Adjuk hozzá a megtisztított gombát, majd további 15-20 percig pároljuk!

img_20170618_090209.jpg

Az elpárolgó vizet igény szerint pótoljuk, ill. ellenőrizzük, hogy a karaj megfelelően megpuhult-e. Ha jónak találjuk, öntsük bele a tejszínt és tejfölt, majd keverjük el!

img_20170618_094639.jpg

Köretként tésztát javaslok hozzá.

Mialatt magunkban a nyamm szót ismételgetjük, jól időzített lélegzetvételek mellett lapátoljuk be jó étvággyal!

img_20170618_122500.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7012606685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása