Teszteltem: Café Analóg - Analóg kávéélmények
2017. április 03. írta: csabazsee

Teszteltem: Café Analóg - Analóg kávéélmények

  • Szevasz István, épp hurcolkodunk az autóba, megnézzük Sopront. Most találtam meg a régi filmes tükörreflexes fényképezőgépemet a fiók mélyén, film kellene bele. Szombat délután, filmet, fekete-fehéret, hova menjek? – tettem fel a kérdést fotós barátomnak, aki az előző napokban csupaanyag Hasselblad SWC (hatvanas évek), kétaknás, szuperizgalmas Yashica-MAT 124G (hetvenes évek) és automata Minolta XD-s meg Canon A-1 (hetvenes, nyolcvanas évek) gépeinek büszke mutogatásával piszkálta fel bennem a régi, analóg és fogaskerék-alapú korok iránti vágyódásomat.
  • Kazinczy utcában a Cafe Analóg, van film és be is adhatod majd a negát hívni – jött azonnal a válasz.

Így kezdődött az elsőre furán ható párosítással bíró (kávézó és fotósbolt) történet. Most nektek is beszámolunk élményeinkről.

img_20170328_110700_2.jpg img_3076.jpg

A hangulatosan szűk Kazinczy utca éppen legnapfényesebb arcát mutatta, amikor az üzlethez érkeztünk. A fénnyel átszőtt tavaszból egy csupaizgalom kis helyiségbe léptünk be.

A név alapján képzeletem egy kávézót alkotott meg, azt vártam. Ehhez képest egy, a fotográfia szellemiségét árasztó üzlet fedte fel előttünk csodáit – én meg próbáltam magam visszafogni, hogy sorjában, egymás után fedezzem fel a látnivalókat.

Analóg kamerák vesznek minket célba, állj! Vííízibicikli! Nézd, ott egy kávégép! Na és az, az a retro-DJ-magnószalagos-bakelitlemezes-rádiós csoda pedig?!

img_3108_2.jpg img_3104_2.jpg

Lassítsunk, kérjünk egy kávét először! Egy cappuccino és egy espresso segítségével nyissuk meg elménket az üzlet felfedezéséhez! Váczi Kristóf (az üzlet egyik tulajdonosa) kicsit baristává is lett a fotózás mellett, egy polaroid képet dob félre, majd ugrik a kétkaros, hőcserélős Monroc kávégéphez. Kristóf azt mondja, az utcában nem lehetett olyan kávét inni, ami kedvére való lett volna, így hát szerzett az üzletbe egy kávégépet. Mindjárt olyat, amivel további vendégeket is kiszolgálhat.

Közben kiszúrok egy Smena 8 fényképezőgépet a polcon. Ilyen volt az első masina, amin elkészítettem gyerekként az első felvételt, aztán nyomkodtam az exponáló gombot filmmel és anélkül is, eljátszva, mit hová állítanék rajta.

  • Az is LOMO gyártmány - mondja Kristóf, s megfordulva látom, hogy Anita átszellemülten vizsgálgat egy babakék-fekete vakus szerkezetet, egy Diana F+ típusú kamerát.

Lomográfia. Lásd meg, vedd elő, kattints! Nincsenek szabályok, a gépek is a legelképesztőbb kialakításúak és működési módúak. Az egyik nyeles szerkezetet Kristóf egy zsinór kirántásával megtekeri, mint egy kereplőt. Ez pl. 360 fokos panorámaképet készít. Ahogy sikerül. Minden kép egyedi és megismételhetetlen lesz, az biztos.

img_3094_2.jpg img_3074_2.jpg

 Ezeknek az automata, analóg és beállítást nem igénylő egyszerű Lomography fényképezőgépeknek a képviseletét vállalja a hat éve működő üzlet. A Lomography termékek mellett Blind Chick táskák, pólók, használt (analóg!) gépek, filmek sorakoznak a polcokon.

Próbáljunk egy kicsit a kávéra is figyelni, mert kihűl közben! Elhanyagoltuk kicsit, de ez nem a kávé hibája, hanem a figyelemelterelő érdekességeké.

img_3087_2.jpg img_3086_2.jpg

A Cagliaritól kapott kávé markáns, robusta-tartalmú, sötétebb pörkölésű, a klasszikus ízlést kiszolgáló fajta. Az italválaszték egy kis táblán elfér, a hely kialakítása inkább gyors fogyasztásra ösztökél. Olyan ez, mint a polaroid fotózás: instant megoldás a kép-éhínségre. Nem akar nagyformátumú képminőséget, ahogyan az üzlet sem akar újhullámos kávéház lenni, hosszan marasztalni, hanem  gyors - de klasszikusan jó -  kávéélménnyel szolgál. E tekintetben a Lomography és Polaroid masinák, a kávézó stílusa egydimenziós, koherens filozófiát képviselnek.

img_3114_2.jpg

Kristóf az NSZK gyártmányú HIFI-berendezés lemezjátszójára egy Police bakelitet tesz fel, végigsöpri egy tisztító kefével, majd az analóg hanghullámok puhán, melegen töltik meg a teret. Mesél az Anitának nagyon tetsző, foltosan hagyott polaroidról nagyított, falra függesztett képeiről, az analóg filmes workshopokról, a megannyi fotós tervről.

img_3120_2.jpg

Csak most látjuk meg a mennyezetről lógó világítás stílusos ötletességét, és úgy döntünk, hagyunk nektek is felfedeznivalót. Beadunk egy filmet hívásra, majd távozunk az analóg fényben csiripelő tavaszba.

img_3135_2.jpg csaba_2017_03_30_031_2.jpg

Café Analóg

cafeanalog.hu

https://www.facebook.com/cafeanalogbudapest

1075 Budapest, Kazinczy u. 35.

Nyitvatartás: H-P: 9:00-19:00, Szo: 10:00-18:00

Követhettek bennünket Facebook oldalunkon, ill. megtekinthetitek a cikkhez kapcsolódó galériát

A bejegyzés trackback címe:

https://kikapcsolodok.blog.hu/api/trackback/id/tr9012393765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita Bé 2017.04.06. 14:44:37

@Rebel Alliance: örülök! Képzeld, ha jó időt fogsz ki, talán még egy SW bakelitet is meghallgathatsz! ;)
süti beállítások módosítása